Kolotoč lokálních soutěží určených především pro mladé kajakáře a kajakářky teprve začínající svoji sportovní kariéru se roztočil zběsilým tempem a naskočili do něj i borci z děčínského TJ Kajak.

Prvním ze závodů byla Nymburská 500, pak následoval závod v Chomutově a úvodní trojblok zakončil Ústecký kilometr. V programu závodů byly střídavě vypsány tratě od sprintů na 200 m přes střední tratě 500 m a 1 km, až po vytrvalostní 2 a 3 km jak na singlech, tak na deblech. Ve více než 30členném děčínském výběru se nakonec téměř všichni podívali alespoň jednou na stupně vítězů.

Vedle již „ostřílených" hvězdiček prosazujících se i v celostátních závodech (Kučera, Kinter, Zárubová, Boháčová) se pěknými výkony předvedla i celá řada dalších nadějí jak v kategoriích žáků a žákyň, tak mezi benjamínky a benjamínkami. Celý klub věří, že se jména jako Vlk, Dvořák, Žáček, Procházka, Barcal, Ajchler nebo bratři Mackové brzy prosadí i v celostátních mistrovských soutěžích.

Ostrým testem před nadcházející nominací na ME byla pro českou juniorskou reprezentaci největší evropská juniorská regata v Piešťanech.

Do národního týmu pro letošní sezonu byli svými předchozími výsledky nominováni Vojta Kučera a Andrea Rothmeierová. Zatímco Vojta na své zahraniční soupeře nestačil a jeho nejlepším výsledkem ze čtyř startů bylo těsné vyřazení v semifinále, Andrea všechny čtyři své starty proměnila v cenná finálová umístění. V singlovém sprintu na 200 m dojela ve vyrovnaném závodě na 8. pozici, stejnou trať na deblu proměnily společně s Michaelou Horákovou v perfektní bronzovou medaili a kov stejné kvality přidala děvčata i ve čtyřkajaku.

Na velmi silně obsazené deblové pětistovce, ke které směřuje kvalifikační úsilí směrem k mistrovství Evropy,  dojela děvčata v polovině finálového pole na 5. místě.

TOMÁŠ CHARVÁT