Teprve dva roky se Lucie Limbrunnerová pohybuje ve světě kulturistiky a fitness. A velmi dobré výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat.

Na republikovém mistrovství z toho bylo nejprve druhé místo, následně v kategorii masters přišel titul. V roce 2012 následovalo šesté místo na mistrovství Evropy a letos v květnu přišlo na evropském šampionátu juniorů 
a masters další zlepšení – čtvrtá pozice.

„Je paráda, když vidíte, jak se vám může dokonale změnit celé vaše tělo," popisuje Lucie, která se připravovala výhradně ve Fitness Duna 
v Děčíně pod vedením trenérky Renaty Richterové.

Na květnovém mistrovství Evropy juniorů a masters ve Španělsku jste vybojovala čtvrté místo. Byla jste s konečným výsledkem spokojená?
Celá akce trvala čtyři dny. Celkem v mé kategorii startovalo deset závodnic. Postoupila jsem do šestičlenného finále, kde jsem nakonec skončila těsně pod stupni vítězů. 
K medaili mi chybělo opravdu velmi málo.

Co vlastně rozhodovalo při hodnocení vašeho umístění?
Je to vlastně jako v krasobruslení, kde záleží na pocitu vnímání každého těla. Rozhoduje o tom celkem jedenáct rozhodčích. Nikdy dopředu nemůžete vědět, jak se rozhodnou.

Odhaduji, že příprava na evropský šampionát nebyla lehká…
Člověk musí trénovat pořád. Ale je fáze, kdy musíte nabírat svalovou hmotu. Pak je to zase v jiné fázi, kdy lidově řečeno člověk ztrácí špek. Já jsem se na Evropu připravovala natvrdo už od Vánoc, tedy nějakých pět nebo šest měsíců. Strašně důležitá byla strava – maso, rýže, rýžový chléb, občas nějaká ta zelenina.

Jak moc můžete vlastně ovlivnit řeč vašeho těla?
Jak už jsem naznačila, hodně to záleží na stravě. Pro kulturistu, který si chce utvořit nějakou svalovou hmotu, je důležité seskupení určitého jídla. Je potřeba hodně bílkovin a sacharidů. Nesmíte zapomenout na pohyb každý den. Jistou roli samozřejmě hraje také genetika. Na samotné soutěži už pak prezentujete jen svoje tělo, tam už se výsledky nedělají. Na pódiu se projeví vaše dřina, pak se vidí ty chyby.

Bavili jsme se o tvrdém tréninku. Jak tvrdé je připravit se na celou akci co se týče finanční stránky?
Je to opravdu velmi náročné. Někteří si to ani neumí představit. Vlastně ani nemám žádného sponzora. Pevně věřím, že se mi podaří nějakého v blízké budoucnosti sehnat.  Například v přípravě musím sníst 600 gramů hotového masa denně. A to bych mohla pokračovat.

Když máte po soutěži, jak to pak vypadá s vaší stravou a tréninkem?
Když to vše skončí, je dovoleno úplně všechno. Akorát si musíte dávat pozor na vodu. Dva a půl dne před konkrétním závodem nesmíte vůbec žádnou vodu. Maximálně kávu nebo opravdu krapet vody.

Jaké akce na vás čekají v blízké budoucnosti?
Nově je otevřena kategorie kulturistika physique. Nejedná se o obrovské rozměry závodnic, spíše jde o eleganci. Tam společně s Renatou obě míříme.

Co vás vůbec na fitness a kulturistice tak láká?
Proměny těla, respektive jaké umí dělat divy. Začátek je hrozný, pak ale tělo začne reagovat. Večer jdete spát, ráno se probudíte a jako by se ve vás něco změnilo. V Bodyfitness, kde jsou hodně štíhlé holky, se také dějí velmi zajímavé procesy. Vlastně jsem sama nad sebou vyhrála.