Byla to pěkná medailová sbírka. Děčínský Jakub Rulf, který reprezentoval Českou republiku na světovém šampionátu v jednokolkách v Montrealu, startoval 
v pěti kategoriích. A hned tři proměnil v zisk cenného kovu.

Stříbrnou pozici vybojoval v kategorii Cyclo Cross a Downhill Elite. Mistrem světa se pak stal v Downhill Advanced.  „Poděkování patří hlavně mým rodičům. Bez nich bych tu nebyl," pokyvuje hlavou jednadvacetiletý sportovec.

Jakube, získal jste tři medaile na mistrovství světa. Spokojenost tedy musí být na místě, ne?
Určitě, jsem hodně spokojený, tři medaile jsou super výsledek. Na druhou stranu jsem do Montrealu jel s medailovými ambicemi, jelikož jsem před dvěma lety Downhill vyhrál. Takže jsem v cenný kov věřil (smích).

Světový šampionát se konal v Kanadě. Jak probíhaly nezbytné přípravy?
Přípravy na mistrovství byly opravdu zdlouhavé a náročné. Nejprve jsme museli sehnat dostatek finančních prostředků, což byl vůbec ten největší problém. Dále už to tak složité nebylo, stačilo zařídit letenku, ubytování, pas, všechno potřebné vybavení 
a mohl jsem vyrazit (smích). Veškeré tyto organizační práce včetně shánění sponzorů zařizovali moji rodiče, kterým bych chtěl tímto také velice poděkovat. Bez nich bych se do Montrealu nepodíval.

Pojďme si udělat takový průřez všemi kategoriemi, ve kterých jste startoval. Začneme kategorií Trial. Jak se vám v ní vedlo?
V této disciplíně máme dvě hodiny na projetí co nejvíce umělých překážek ve třech skupinách, které se liší svou náročností. Překážky jsou tvořeny především z palet, trámů, kovových trubek a dalších nejrůznějších věcí. Tuto kategorii jsem jel pro zábavu 
a dojel na devátém místě.

Podobného výsledku jste dosáhl v disciplíně Cross Country.
Zde to byla delší trať, která se jede po přírodních cestách 
a silnicích. Délka trati může být různá, konkrétně já jsem na tomto mistrovství jel deset kilometrů. Tady jsem opět dojel na devátém místě a v mé věkové kategorii dokonce na šestém.

Pak však přišly medailové závody. Ten první vás hodně překvapil. Čím to?
Cyclo Cross jsem jel poprvé a hned z toho byla stříbrná medaile. To mě opravdu hodně překvapilo. Trať je vlastně uměle vytvořený okruh doplněný o úseky, které se musí překonat během nebo chůzí. Start začne tím, že jezdci po odstartování musí doběhnout asi padesát metrů ke svým jednokolkám, které leží na startovní čáře a poté začne samotný závod, kde závodníci musí ujet určitý počet kol za určitý čas.

Nejvíce se vám dařilo v Downhillu, kde jste vybojoval hned dva cenné kovy.
Této disciplíně se nejvíce věnuji. Vše spočívá ve sjezdu náročným terénem po vyznačené trati. Start může být buď hromadný, nebo jezdci startují jednotlivě. Délka trati je také různá, ale cílem této disciplíny je sjet trať za co nejkratší čas. Trať se skládá z přírodních překážek a je doplněna o uměle vytvořené lávky, skoky nebo dropy. V kategorii Advanced jsem se stal mistrem světa, v kategorii Elite jsem i přes několik pádů a zamotanou tkaničku v pedálu nakonec dojel druhý.

Už jste naznačil, že Downhill je vám nejbližší. Co ale ostatní disciplíny?
Je pravda, že Downhill je pro mě prioritou. Po Montreale zvažuji, že se začnu věnovat i Cyclo Crossu a Trialu, protože mě tyto disciplíny opravdu zaujaly.

K vašemu učinkování v Kanadě byly jistě potřeba nemalé finance. Jak těžké bylo dát dohromady potřebnou částku?
Vzhledem k tomu, že se MS konalo v Kanadě, tak to opravdu náročné bylo. Z vlastních finančních prostředků by se to nezvládlo. Touto cestou bych tedy chtěl velice poděkovat všem svým sponzorům, lidem z města Děčín. Bez všech těchto sponzorských darů by nebylo možné se této akce zúčastnit, protože náklady byly zhruba ve výši 60 000 Kč.

Jak si ceníte tří získaných medailí?
Každá vybojovaná medaile
z jakéhokoliv závodu je pro mne velice cenná. Ovšem nejvíce si vážím zlaté medaile 
z Downhillu na MS v Itálii, které se konalo před dvěma lety. Ovšem medaile pro mě nejsou tou největší odměnou. Tou jsou získané zkušenosti, přátelé a nespočet skvělých zážitků.

Mohl byste divákům popsat, jak vypadá takový trénink na jednokolce?
Tento rok byl pro mě velice náročný. Skládal jsem maturitní zkoušku a hledal práci. Proto jsem musel trénink trochu zanedbat. Ale jinak jsem se připravoval stejně jako na každé závody. Trénoval jsem sjezd na zdejších tratích a fyzickou kondici jsem utužoval jízdou na kole.

Čekají na vás v dohledné době ještě nějaké zajímavé závody?
Ještě mě čeká jeden závod 
v Německu a pak tu budou akce až v roce 2015.

Jakub Rulf a jeho finanční partneři v cestě na MS:
QU-AX.de, unicycle.tv, Statutární město Děčín, farma Kateřina, Milan Kopsa, Josef Koliba, Ladislav Opat, FaKopa, Sádrokartony Šusta, DSP, s. r. o., JKD-SPED, restaurace Tropical Jílové