Tomáš Kolegar (kategorie ploutve) a Michal Spurný od startovního výstřelu nenechali nikoho na pochybách, že patří k favoritům závodu. Zpočátku udávali tempo skupince šesti  plavců ale žádný z nich nedokázal držet krok s touto dvojicí po celých 25 km. Odpadli i bratři Honza a Ivan Parlesákovi z oddílu SK vodní pólo Děčín, do kterých vkládal pořadatelský oddíl velké naděje.

Obrovskou vůli a odolnost bez ohledu na svůj tělesný hendikep ovšem  prokázali  plavci z oddílu Černí koně a Adrenalin bez bariér. Radoslav Fabián, Jana Hánová a Karolína Dadejíková si v cíli vysloužily velký potlesk přihlížejících diváků.

Stejné ovace sklidil i nejmladší účastník, teprve dvanáctiletý Martin Košik, který dorazil za doprovodu svého otce a trenéra v jedné osobě do cíle v čase čtyři hodiny a třináct minut. Oba patří k výrazným postavám děčínského vodního póla.

„Oproti předchozím ročníkům byl průtok řeky Labe výrazně nižší a pomalá voda tak ovlivnila časy všech startujících. Někteří strávili ve vodě i o hodinu déle. O to těžší byla práce zabezpečovacích lodí  jejich posádky pod vedením Jiřího Macha  a Karla Martínka.  Svůj úkol ovšem stejně jako v předchozích ročnících zvládli na jedničku. Gastonův memoriál je krásnou vzpomínkou na jednoho statečného lachtana a příležitostí pro všechny, kdo chtějí prověřit svou vůli a vytrvalost na této dlouhé trati. Letošní účast dokládá stále rostoucí popularitu tohoto plaveckého maratonu, který vznikl spíše jako recese," uvedl organizátor Tomáš Česnek.

Výsledky:
Muži – ploutvonožci: 1. T. Kolegar 3:25, 2. P. Šupita 3:31, 3. J. Parlesák 3:41.
Muži – bezploutví: 1. M. Spurný 3:26, 2. J. Tuž 3:30, 3. I. Parlesák 3:37.
Ženy: 1. K. Švejcarová 3:48, 2. J. Vatalová 4:45, 3. K. Dajediková 5:01.