„Zatím největším úspěchem byl pro mě hned druhý závod loňské sezóny, kdy jsem porazil letos už trojnásobného mistra Zóny střední Evropy,“ pochvaloval si v rozhovoru.

Aleši, kdo vás vůbec přivedl k závodění?
Za volant mě přivedl můj otec. Když mně bylo třináct let, tak mi postavil závodní auto „trabanta.“ A hned jsem jel svůj první závod.

Jak to tehdy dopadlo?
Byla to katastrofa. Táta s mámou si mysleli, že ze mě nejspíš nikdy závodník nebude. Věřili, že budu asi lepší mechanik. Postupem času jsem se zlepšoval a zatím jsem tam, kde jsem. Aktuálně jezdím Mezinárodní mistrovství České republiky v Rallycrossu.

Můžete s odstupem času zhodnotit sezónu 2018?
Rok 2018 byl pro mě jedním velkým otazníkem. Na první závody, které byly na Slovensku, jsme se absolutně nestíhali připravit. Druhým závodem byly „Sedlčany“, tam už jsem jel. Jenže auto nebylo ještě týden předtím hotové. Byl to pouze nalakovaný a holý skelet.

Ale nakonec jste to stihl, viďte?
Nakonec mě musel táta společně s mechaniky vyprovokovat a já začal na autě intenzivně pracovat. Ve dne v noci.

Tak to musely hrát roli doslova minuty, je to tak?
Ano, byl to velký boj s časem. Ale po celotýdenní práci jsem to nakonec zvládl. Chtěl bych zpětně poděkovat lidem, kteří mně pomáhali.

Pocity před závodem ale musely být všelijaké.
V pátek večer jsem odjížděl na závody s pocitem, že nebude nic fungovat. A že budu rád, že to tam nějak odkroužím. Bohudík vše šlapalo na jedničku a nakonec jsem dojel na druhém místě. Další závody už jsem absolvoval bez problémů. Závodní rok 2018 hodnotím na výbornou.

Prozraďte, jaký dosavadní úspěch je pro vás nejcennější?
Minulý rok jsem porazil letos už trojnásobného mistra Zóny střední Evropy. Samozřejmě do toho patří výsledky za celou sezónu. Vyhrál jsem Mistrovství ČR, pak stříbro na Mezinárodním MČR. A nakonec čtvrtý flek v Zóně střední Evropy ve třídě STC + 2000.

Hádám, že moc volného času asi nemáte.
Auto mi zabere všechen volný čas, hlavně přes zimu, kdy se dělá repase auta. A další vylepšení.Takže mi na nic jiného čas vlastně nezbývá.

Máte vůbec kde trénovat?
Trénink by byl určitě potřeba, ale bohužel v Děčíně nemám žádný prostor. Takže jezdím jenom závody.

Můžete upřesnit, v jaké disciplíně jezdíte?
Je to Rallycross, třída STC +2000. To jsou vozy s obsahem motoru nad 2000cccm, které mohou být přeplňované turbodmychadlem.

Můžete si na závodech něco vydělat?
Za vítězství dostaneme jenom pohár a věnec. Někdy dokonce šampus (smích).

Co vás čeká v letošní sezóně?
Čeká mě šest závodů MČR, ale určitě bychom chtěli odjet i pár závodů Zóny střední Evropy. Uvidíme, jak bude čas a hlavně finance.

Shánět peníze musí být asi hodně složité, co?
Finance sháníme jak se dá. Nemáme žádné sponzory, byli bychom rádi, kdyby se nějaký našel.

Zažil jste na trati nějaký větší karambol?
Bylo to v Sedlčanech, šel jsem čtyřikrát přes střechu. Ale mně se nic nestalo, jenom auto bylo defacto na odpis.