„Upřímně? Vůbec jsem to nečekal, jsem hodně překvapený. Je to ale zásluha celého týmu,“ podělil se o své pocity bezprostředně po vyhlášení zjevně dojatý Radek Porcal. Ten zažil z osobního pohledu vynikající podzim ve druhé lize. „Je pravda, že pro mě je to fantastická sezóna, asi nejlepší, co jsem zažil. Byl jsem hodně blízko konci kariéry. Táta je hodně nemocný. Ale chtěl by mě vidět v první lize, takže jsem se rozhodl pokračovat,“ řekl vážně Porcal.

Varnsdorfští fotbalisté získali druhé místo v kolektivech, jejich kouč David Oulehla vyhrál kategorii trenéra dospělých. „Je pravda, že bych moje vítězství obětoval za to týmové. Zase to vyhráli kluci z basketu. Snad je někdy porazíme. Ale jinak jsme vám ty ceny tady dobře vybrali,“ dodal s úsměvem.

Stříbrnou pozici obsadil Pomikálkův spoluhráč Ondřej Šiška. Rozehrávač Válečníků se v loňském roce prosadil také v kategorii 3 na 3. „Šance, hrát v tomto sportu olympiádu, tady je. Ale je hodně složitá a spletitá. Ale s klukama se o to pokusíme, proč ne,“ přiznal Šiška.

A třetí místo získal karatista Adam Zdobinský, který se tak pravidelně v anketě Deníku umísťuje v první desítce.  Nováčkem v této kategorii byl Aleš Kubík, který se prosadil v motorismu. A desátý skončil děčínský florbalista Jan Fidler, který byl na pódiu vůbec poprvé. Diváky v zaplněném děčínském divadle pobavil děčínský basketbalista Lamb Autrey. Jeho rozhovor v angličtině tlumočil do češtiny jeho spoluhráč Lukáš Feštr. 

Ačkoliv fotbalisté Varnsdorfu zažili ve druhé lize velmi vydařený podzim, opět to nestačilo na první místo v kolektivech. To obsadili basketbalisté BK ARMEX Děčín. Aktuálně třetí tým nejvyšší soutěže a semifinalista domácího poháru tak vyhrál zatím každý ročník oblíbené ankety. Dorazil i trenér Pavel Budínský, ačkoliv má doma ženu po nepříjemné úrazu. „Je pravda, že spadla a zranila si loket. Ale tuhle anketu beru vážně a nakonec jsem dostal propustku,“ řekl trenér děčínských basketbalistů. Třetí místo pak obsadil skromný klub TOM Mikulášovice, který má ve svých řadách několik talentovaných turistických závodníků. 

Koza žije v lesích Českého Švýcarska mezi vlky.
Koza přežila mezi vlky pět měsíců

Do ankety se také zapojili čtenáři Děčínského deníku. Komu poslali nejvíce hlasů, ten získal ocenění Sportovní hvězda Deníku. U diváků zabodoval Milan Myšík, cyklista z Benešova nad Ploučnicí, který se prosadil v závodech enduro. Veteránskou kategorii už má od roku 2010 „zamluvenou“ Lenka Königová. Ovšem právem. Děčínská judistka je úřadující mistryní Evropy, světa a také České republiky. 

Zcela novou kategorií bylo vyhlášení nejlepšího trenéra dospělých. Tím se možná trochu překvapivě stal mladý kouč David Oulehla, který přivedl fotbalisty Varnsdorfu ke čtvrtému místu druhé ligy po podzimní části.  „Je to ale hlavně zásluha kluků. Já v oblacích rozhodně nelétám, zůstávám nohama na zemi. Šestnáct zápasů mě automaticky neudělá angažmá v ligovém týmů. Jaro může být z naší strany úplně jiné. Já ale věřím, že bude stejně úspěšné, jako podzim,“ vysvětlil David Oulehla.

Mládežnickým kategoriím tradičně dominoval úspěšný klub TJ Kajak Děčín. Po sedmé v řadě ovládl kategorii kolektivů. Druzí skončili úspěšní vodní motoristé z Děčína, bronzovou příčku obsadili mladí děčínští basketbalisté, které vede Jakub Houška.

Uctění památky Jana Palacha v Děčíně.
FOTO: Za Jana Palacha hořely svíčky i v Děčíně

Opět se vyhlašovalo pět nejlepších sportovců v kategorii mládeže. Po roce se na první místo vrátila kanoistka Kateřina Zárubová, která tak vystřídala svou oddílovou kamarádku Adélu Házovou. Mezi se ně se vklínil výborný silový trojbojař Matěj Syrovátka. Čtvrté místo pak obsadil vodní motorista Vojtěch Duda, který získal na mistrovství světa stříbrnou a bronzovou medaili. Pátá pak byla členka TOM Mikulášovice Barbora Trojanová.

Samozřejmě se nezapomnělo na nejlepšího mládežnického trenéra. Tentokrát si ale trofej odnesli hned dva trenéři. Za TJ Kajak Děčín ji převzalo duo Pavel Charvát a Tomáš Tonder. „Tahle cena by ale měla patřit Tomáši Charvátovi a Pavlu Rothmeierovi. My se tady staráme o tu drobotinu a děláme mravenčí práci. On ale společně s dalšími tvoří ty nejlepší v našem týmu,“ zdůraznil Pavel Charvát.

Zajímavé byly i osobnosti, které vystoupaly na pódium a předávaly ceny. Nechyběl primátor Děčína Jaroslav Hrouda, starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček, starosta Dobkovic Michal Faltus, nebo starostka Mikulášovic Miluše Trojanová. Pozvání Deníku tak přijal bývalý vynikající skikrosař Tomáš Kraus, krásná a úspěšná boxerka Lucie Sedláčková nebo česká fotbalová reprezentantka Tereza Kožárová.

TŘI BODY. Děčínští hokejisté (v modrém) vyhráli v Mostě 9:4.
FOTO: Medvědi poprvé srazili Most a ukončili mizérii

Svoje umění předvedla zpěvačka Sabina Křováková, nechybělo zajímavé vystoupení artistky nebo roztleskávaček BK ARMEX Děčín.  Večerem, kterým vyvrcholila anketa, kterou pořádá Deník, SPORT ACTION, s. r. o., ČUS a město Děčín, provázel moderátor Radek Šilhan.

VYSLEDKY ANKETY

Jednotlivci – dospělí: 1. Radek Porcal (FK Varnsdorf – fotbal), 2. Ondřej Šiška (BK ARMEX Děčín – basketbalista), 3. Adam Zdobinský (Sport Relax Děčín – karate), 4. Milan Myšík (Cannondale KUR Enduro – cyklistika/enduro), 5. Lamb Autrey (BK ARMEX Děčín – basketbal), 6. Daniel Pianka (OST Varnsdorf – silový trojboj), 7. Aleš Kubík (motorismus), 8. Martina Schmoranzová (BC Rohovník Armex Děčín), 9. Tomáš Fúsek (TOM Mikulášovice), 10. Jan Fidler (DDM SANEXCZ Děčín – florbal)
Kolektivy – dospělí: 1. BK ARMEX Děčín (basketbal), 2. FK Varnsdorf (fotbal), 3. TOM Mikulášovice (outdoor running)
Jednotlivci – mládež: 1. Kateřina Zárubová (TJ Kajak Děčín – rychlostní kanoistika), 2. Matěj Syrovátka (OST Varnsdorf – silový trojboj), 3. Adéla Házová (TJ Kajak Děčín – rychlostní kanoistika), 4. Vojtěch Duda (KVM Děčín – vodní motorismus), 5. Barbora Trojanová (TOM Mikulášovice – outdoor running)
Kolektivy – mládež: 1. TJ Kajak Děčín (rychlostní kanoistika), 2. KVM Děčín (vodní motorismus), 3. BK Armex Děčín (basketbal – tým U11/U12)
Trenér mládeže: Pavel Charvát, Tomáš Tonder (TJ Kajak Děčín – rychlostní kanoistika)
Trenér dospělých: David Oulehla (FK Varnsdorf – fotbal)
Masters (veteráni): Lenka Königová (judo)
Sportovní hvězda Deníku: Milan Myšík (Cannondale KUR Enduro – cyklistika/Enduro)