Cínovec ve východní části masivu hostil v sobotu dětské závody a patnáctku volně. V neděli se jely trasy 30 a 10 kilometrů klasickou technikou. Všech závodů se celkově zúčastnilo 378 nadšených běžců na lyžích. Nejoblíbenější distancí se stala hlavní třicítka, kterou jelo 134 závodníků. Seriál pokračuje ve Velkých Karlovicích.

Neděle přinesla pro závodníky lehkou změnu podmínek. Na závodišti vedle hotelu Pomezí nevál už tak silný vítr, ale také se oteplilo. Teploměry měřily kolem 0 °C, což závodníkům přinášelo úskalí, jak na klasickou techniku připravit lyže.

Na druhou stranu sněhové podmínky umožnily organizátorům trať dokonale připravit, a tak je na 15kilometrovém okruhu čekaly pevné stopy.

Stejně jako v sobotu si s tratí nejlépe poradil Pavel Janeček, který v nelehkých podmínkách potřeboval na 30 kilometrů s převýšením 500 metrů 1 hodinu a 40 minut. Za dvě a půl minuty dojel František Molva, který o devět sekund porazil třetího Adama Kaňku. V ženách také na víkendový double dosáhla Jana Jetmarová s úžasným časem 1:54:41, a tak druhou Němku Insu Uhligovou a třetí Ivu Veselou nechala daleko za sebou.

Desetikilometrová trasa z velké části kopírovala hlavní okruh. Mezi 49 závodníky byli nejrychlejší Maya Losová a Evžen Demčenko. Tento desetikilometrový závod pod hlavičkou hlavního mediálního partnera, České televize, si užily také rodiny s dětmi a spoustu mladých závodníků, kteří už mají dětské kategorie za sebou.

Krušnohorská 30 je tak za námi a my se těšíme na další ročník. Samotný závod v příštím roce oslaví již 43. výročí! Před námi je jedinečná a oblíbená Karlovská 50 (28.-29. ledna), zvaná též valašská Marcialonga. Na české poměry má jedinečný charakter, protože stopy vedou skrz tradiční valašské dědiny. V pátek budou na programu dětské závody, padesátka a další distance odstartují v sobotu. Přihlaste se na valašský závod už nyní, online registrace běží do středeční půlnoci na www.ski-tour.cz.