Dočkáme se dalšího basketbalového finále na zimním stadiónu? Jak si povede staronový trenér fotbalového Varnsdorfu Zdenko Frťala? Co všechno přinese jubilejní 30. ročník největšího cyklistického závodu žen Tour de Feminin, který má svůj start v Krásné Lípě?

Rok 2017 přináší opravdu mnoho sportovních otazníků. My přinášíme přehled těch největších.

TŘETÍ FINÁLE?

Basketbaloví Válečníci opět bojují o nejvyšší mety. Na dvou frontách. V Kooperativa NBL, která přešla na jiný herní model, jim zatím patří třetí příčka, v Českém poháru by rádi pronikli do finálového turnaje. V cestě stojí Pardubice. Všichni děčínští fanoušci by si jistě přáli třetí finálovou účast v řadě. Do akce jdou Válečníci v pátek 6. ledna, kdy odehrají poslední utkání Sixt Alpe Adria Cupu v Komárně. No a za týden hrají na domácí palubovce již zmiňovaný pohárový duel s Pardubicemi. Snad nebude pro Válečníky pátek třináctého nešťastný.

FRŤALŮV COMEBACK

Tak trochu překvapením byla trenérská rošáda ve fotbalovém Varnsdorfu. Šéf druholigového klubu Vlastimil Gabriel nebyl spokojený s výsledky a v prosinci odvolal Romana Veselého. Na sever Čech se potřetí vrací Zdenko Frťala. Bude velmi zajímavé sledovat, jak si rodák ze Slovenska povede. „Je to tak, že každý tým ve druhé lize má své vlastní ambice. Rozhodně bychom to chtěli posunout a dostat tým do lepší pozice," podotkl Frťala, který například přišel o desetigólového střelce Jakubova, který odešel do ostravského Baníku. Varnsdorf začíná zimní přípravu 6. ledna, opět odehraje zimní Tipsport ligu. Jarní část Fortuna národní fotbalové ligy zahájí Varnsdorf první březnový víkend v Českých Budějovicích.

STVOŘITEL SKONČÍ

Červenec je v Krásné Lípě ve znamení Tour de Feminin. Největší cyklistický etapový závod žen v České republice má letos na programu jubilejní 30. ročník. A po něm chce skončit duše celé akce Jiří Vích. „Už dávno jsem prohlásil, že po třicátém ročníku skončím. A to také hodlám dodržet. Můžete se těšit na překvapení, ale to si necháme pro sebe," pravil zkušený organizátor.

MEDVĚDI A PLAY-OFF

Děčínští hokejisté zažívají stejně jako basketbalisté nový herní model. V desetičlenném druholigovém startovním poli jsou zatím svěřenci Jaromíra Carvana sedmí. Jejich cílem je po roční odmlce účast v play-off. Medvědi jdou do akce v sobotu 7. ledna, kdy hrají důležitý zápas v Bílině. „V Bílině musíme uspět, abychom se nemuseli ohlížet za sebe. Na druhou stranu na třetí Klatovy ztrácíme jedenáct bodů. Dvakrát jsme je porazili a ještě s nimi dvakrát hrajeme. Není nereálné zabojovat o třetí místo. Ale nebudeme předbíhat," pravil trenér, který k týmu nastoupil právě před touto sezónou.

JUNIORKY JDOU DÁL

Volejbalové juniorky stále nemají domovskou halu. Hrát tak musí na Vrchličáku nebo v Maroldovce. Ale ani to jim nebránilo v suverénním postupu z první fáze prvoligové soutěže. Na svěřenkyně Lenky Demuthové tak čeká velmi těžká nadstavba. Ta začíná 22. ledna v Plzni.

FLORBALOVÝ POSTUP

Děčínští florbalisté zažívají pozitivní období. Po postupu do divize bojují jako nováček o příčky nejvyšší. Po parádním vstupu do soutěže byli dlouho první, nakonec se na ně bodově dotáhla rezerva Ústí. První divizní boje v roce 2017 čekají na Predátory 14. ledna v Liberci a 15. ledna v České Lípě.

VARNSDORFŠTÍ SILÁCI

Oddíl silového trojboje Varnsdorf zažil fantastický rok. Jeho zástupci, v čele s bratry Piankovými, sbíral úspěchy na republikovém mistrovství, ale i na světovém šampionátu. A letošní mistrovství republiky se bude konat právě ve Varnsdorfu. Přesný termín určen nebyl. Ovšem dle již tradičního soutěžního kalendáře se předpokládá opět přelom měsíců říjen a listopad. A dá se předpokládat, že varnsdorfští borci budou na domácí půdě velcí favoriti.