Jana Skalová, která patří k největším postavám děčínského klubu, byla u jeho založení v roce 2011. „Co by měl zvládat potápěč? V první řadě musí umět plavat a měl by milovat vodu," říká s úsměvem Skalová.

Vy jste byla u založení klubu. Kdy se tak stalo a jaké příčiny k tomu vedly?

Potápěčský klub Děčín, o. s. byl založen v srpnu roku 2011. Myšlenka se zrodila v partě děčínských potápěčů, kdy jsme se rozhodli tento sport u nás trošku zviditelnit a zpřístupnit aktivity pod vodou i pro děti a zájemce z veřejnosti, jež by si chtěli vyzkoušet, co potápění všechno obnáší.

Můžete prozradit, jak jste se dostala k potápění? Co vás na něm tak láká?

K potápění jsem se dostala před sedmi lety prostřednictvím svého současného manžela. A co mě na této činnosti láká? Na to není snadné v krátkosti nebo pár větách odpovědět. Pokusím se v heslech. Podvodní fauna i flora, vraky, hloubky a ticho. Potápění mi také přináší odpoutání se od běžných denních starostí, na které pod vodou prostě nemyslíte.

Jaká je vůbec vaše klubová pozice?

Jsem předsedkyní výboru sdružení, tedy statutárním orgánem.

Váš klub pořádá několik akcí pro veřejnost. Můžete je našim čtenářům trochu více přiblížit?

Přes léto pořádáme ochutnávky potápění pro veřejnost, v průběhu školního roku vedeme dvě skupiny kroužku potápění pro děti. Spolupracujeme s Aquaparkem Děčín, pro něž organizujeme potápění pro děti v rámci jejich zábavných akcí. Mimo to jezdíme s dětmi i dospělými členy klubu na pravidelné víkendové akce za potápěním na okolní lokality a letos v létě jsme byli s dětmi z kroužku týden na potápění v Chorvatsku.

Začátkem června jste rozjeli ochutnávky potápění. Jaká zatím byla účast na třech termínech, které už proběhly?

Účast na ochutnávce je vždy hojná, samozřejmě je v jisté míře závislá na počasí. Pokud je počasí horší, přijdou jen ti, kteří se s námi chtějí cíleně potápět. V druhém případě se přidávají i návštěvníci, co si přišli jen zaplavat a o akci neměli tušení. V každém případě se nezastavíme.

Můžete prozradit, kolik členů má dohromady váš klub?

Administrativu, zajišťování finančních prostředků a komunikaci s rodiči dětí v kroužku mám na starosti já. Starost o výstroj a realizaci potápěčských kurzů, zajištění potápění na kroužku a ochutnávkách zajišťuje manžel jako instruktor potápění, s čímž mu pomáhají samozřejmě i další potápěči, divemasteři a členové klubu. Když vezmeme počet nejaktivnější lidí, tak se zastavíme u čísla osm. Jinak dětí v kroužku máme každý rok čtyřicet a méně aktivních členů je také kolem čtyřiceti.

Jezdíte vůbec s vaším klubem na nějaké závody?

V přístrojovém potápění se nikde nezávodí. Závody se pořádají v disciplíně freediving a s tou teprve začínáme.

Jak finančně náročný je provoz potápěčského týmu?

Potápění jako sport je poměrně finančně náročné, nejvíc stojí samozřejmě prvotní pořízení celé potápěčské výstroje. V případě zajištění výstroje pro klub to v našem případě řešila soukromá investice zakládajících členů, bez toho by to asi nešlo. Na údržbu, servis a provoz se snažíme sehnat finance vlastní činností a prostřednictvím různých projektů a donátorů.

A malá rada na závěr. Co by měl každý správný potápěč umět?

V první řadě by měl potápěč umět plavat a milovat vodu. Jinak si může každý přijít a udělat obrázek sám. Každý také může využít některou z našich ochutnávek. Ještě máme dva termíny. První je 28. srpna od 15.00 do 17.00 a poslední ochutnávka je ve stejný čas 7. září.