Mezitím se přestěhoval do Prahy, stal se fitness trenérem a narodila se mu dcera. „První soutěže jsem se zúčastnil před třinácti lety. V tu dobu jsem trénoval v Boleticích, kde jsem vyrůstal. Na republikovém mistrovství jsem vybojoval druhé místo,“ vzpomíná Ulbricht.

Pak ale následovala několikaletá pauza. „Byl jsem rozlítaný kvůli studiu. Na přípravu nebyl klid, přesto jsem nepřestal trénovat. Činky a bodybuilding je pro mě životný styl,“ zdůraznil.

V roce 2009 přišlo stěhování do Prahy. „Začal jsem tam působit jako fitness trenér. Nebylo pro mě nic lepšího než se věnovat práci, která mě baví. Podmínky pro soutěžení jsem začal mít lepší,“ přiznal rodák z Děčína.

Po čtyřech letech přišel zatím nejlepší rok pro děčínského kulturistu. „Objevil jsem se na třech pohárových soutěžích. A v kategorii do 30 let jsem je všechny vyhrál. Dokonce jsem získal i trofej za vítězství absolutní. Poté jsem si dal pauzu a věnoval se na plno práci a svým klientům a přemýšlel co dál. Závodit na zahraničních soutěžích byl můj další cíl. Vůbec jsem nevěděl co od toho očekávat a vlastně jsem ani nevěděl, jestli jsem schopný v zahraničí držet krok s mezinárodní konkurencí,“ vzpomíná.

A tak přišel rok 2015 a první soutěž za hranicemi. „Poprvé to bylo v Dánsku, přestoupil jsem do kategorie klasická kulturistika. Na svou výšku musíte mít určitý váhový limit. Postavy závodníků jsou více atletické a to mi více vyhovuje,“ vysvětlil.

Ulbricht se nakonec na své první mezinárodní misi neztratil. Ba naopak. „V poměrně slušně obsazené kategorii jsem skončil druhý a byl to pro mě osobní úspěch a další motivace do dalších let. Měsíc na to jsem se ještě zúčastnil ve Španělsku další soutěže, byla to Olympia Amateur,“ pokračoval.

Následně přišla radost i v osobním životě. „Před dvěma lety se nám narodila dcera Sabina. Do zahraničí se mi tak moc nechtělo. Vybral jsem si českou mezinárodní soutěž. Nevěděl jsem, jak bude příprava probíhat, když bylo zapotřebí postarat se hlavně o dceru. Byl jsem připraven přípravu nelámat přes koleno, ale přítelkyně to zvládla výborně,“ pochvaluje svou partnerku.

Denní režim českého kulturisty je totiž velmi nabitý. „Věnuji se klientům a do toho mám ještě svůj trénink, někdy cvičím i dvakrát denně, takže časové vytížení je poměrně časté. Všechno jsem ale zvládl,“ usmívá se.

V listopadu minulého roku odletěl Ulbricht do italského Milána na prestižní kulturistickou soutěž Diamond Cup Milan. Úroveň kulturistiky se ve všech kategoriích a každým rokem zvyšuje a na mezinárodním poli to platí dvojnásob. Soupeři nespí, stále se zlepšují a je zapotřebí držet krok. To, co stačilo před třemi lety na medaili, dnes nestačí na účast ve finále.

„Příprava na italský šampionát tedy už probíhala ve spolupráci s trenérem. Došel jsem k závěru, že je pro mě důležitá zpětná vazba od člověka odborníka, který v průběhu celého dietního období dokáže objektivně zhodnotit stav aktuální formy. Je to důležité, protože pokud by se nepodařilo odstranit veškeré zásoby tuku v podkoží, finální forma by nemusela vyjít podle představ a celé snažení by bylo zbytečné. Hodnotit sám sebe je pro mě docela obtížné a odborné oči mého trenéra tuto funkci skvěle zastávají. Reagujeme na vývoj formy a podle toho se upravuje jídelní plán,“ vysvětluje.

Závěr přípravy, například čtrnáct dní před startem se už jede opravdu na deficit a tělo se žďíme z posledních zásob tuků, aby finální fazóna byla co nejpřipravenější. „Není to vždy jednoduché, tělo se brání ve smyslu únav, ale pokud chci úspěch, je tohle vše zapotřebí. V kulturistice totiž nejde prvoplánově jen o velké svaly, ale zejména o detaily, které se tvoří právě dietou a tvrdým tréninkovým plánem. Svým způsobem tohle vše člověk musí mít rád a musí vědět, co chce, proč to dělá a jít si za tím, protože jinak asi nikdo není ochotný se do těchto pocitů dostat,“ podotkl.

Diamond Cup Milano 2017 se Ulbrichtovi vydařil, když obsadil skvělé druhé místo.

„V březnu plánuji start na řeckém šampionátu, a pokud finanční okolnosti dovolí, rád bych se také zúčastnil v dubnu závodu ve Švédsku. Nechci polemizovat ani předjímat o výsledku. Každý závod je jiný, ale vím, že budu dělat vše pro to, abych nastoupil v ještě lepší fazóně než v Itálii,“ kouká do budoucnosti.

Kdo by měl zájem sledovat dění okolo Davida Ulbrichta, tak na Instagramu ho najdou pod přezdívkou davidulbricht87. Má také osobní web www.trenerUlbricht.cz.