Posledním velkým národním závodem letošní kanoistické sezony bylo Mistrovství ČR se slovenskou spoluúčastí na stadionu Valcha v Týně nad Vltavou. A nemohli u toho chybět ani zástupci TJ Kajak Děčín.

V kategoriích dospělých a juniorů se bojovalo kromě mistrovských titulů i o nominační jistotu pro maratonské MS na konci září v Římě.  O start na vrcholu maratonské sezony usilovaly Lenka Hrochová (K1 ženy) i Andrea Rothmeierová (K2 juniorky) v ženských disciplínách, na start singlového závodu mužů se postavil Jan Obermann.

Z této trojice se nakonec do „Věčného Města" podívá pouze Lenka, která dokončila svůj závod na druhém místě za bronzovou z loňského MS v Singapuru A. Adamovou. Andrea si v deblu spolu s K. Silnicovou z Ostrožské Nové Vsi dojela pro bronzovou medaili ve své maratonské premiéře a Jan Obermann skončil po velmi dobrém výkonu na 4.místě, ale na MS se kvalifikovali jen dva nejlepší kajakáři. Škoda nezaviněné kolize a problémů s kormidlem na konci prvního okruhu, kde ztratil kontakt s čelem závodu, a ani výborná stíhací jízda ve druhé polovině už na medaili nestačila.

V závodě juniorských deblů se na start postavili také finalisté letošního MEJ z olympijských distancí V. Kučera a J. Antoš. Ti sice o nominaci na maratonské MS neusilovali a startovali pouze v rámci přípravy, protože je ještě čeká Závod OH nadějí v Maďarsku, ale potvrdili svoji výkonnost a vyjeli si stříbrné mistrovské medaile.

Zbývající tři medaile do děčínské bilance doplnila na dětské 2 km trati nejmladší děvčata Katka Zárubová a Iva Boháčová jak na singlech (2. a 3. místo), tak především mistrovským titulem ČR v deblu.

Z chlapecké části výpravy při neúčasti nemocného J. Kučery zabodoval pátým místem Jakub Žáček, první desítku uzavíral Ondra Kinter a do druhé desítky se v početném poli prosadili Č. Dvořák, T. Hladík, bratři Mackové a mezi staršími žáky také T. Procházka.

TOMÁŠ CHARVÁT