Závod Enduro X Race, který se jezdí v Sušici každý rok, měl letos speciální náboj. Českým svazem cyklistiky byl vybrán jako mistrovství republiky a navíc byl nominační na Světovou enduro sérii 2018. Do závodu se celkem přihlásilo 115 závodníků a závodnic, kteří se vydali na jih Čech bojovat o premiérové tituly.

Z děčínského týmu GT KUR sport se závodu nezúčastnil Matěj Višnovský a Martin Krsek, který léčí vyhozené rameno. Na start se tedy postavila dvojce Myšík, Vaner a ještě je doplnil Milan Myšík starší, který přijel do Sušice v sobotu večer a závod tak jel bez tréninku.

Bylo zřejmé, že pokud se nic vážného nestane, o medaile si to rozdá trojce Myšík, Tejchman a Fikejz, který před dvěma týdny ovládl závod české enduro série v Klínech. Myšík v Klínech skončil až pátý, Tejchman třetí.

Milan Myšík se rozhodl vsadit vše na jednu kartu, ovšem už se projevila únava z celé sezóny. Závodí de facto každý víkend od poloviny ledna. ,,Věděl jsem, že pokud budu chtít uspět, budu muset riskovat ve sjezdových částech. Tejchman i Fikejz jsou tam fyzicky letos lépe a tratě v Sušici jsou dost šlapavé," předpovídal před závodem čtyřiadvacetiletý Myšík.

V součtu všech šesti RZ skončil nakonec druhý, z čehož byl zprvu velmi zaražený, ale postupem času uznal hodnotu stříbrné medaile. ,

,Udělal jsem pro to maximum, lépe už to nešlo, pár chybiček jsem udělal. Ale nic závažného. Tejchman je na tom fyzicky letos lépe a já mu nemohu v tomto konkurovat, vždyť závod vyhrál ve šlapacích RZ, kde mi dost naložil. Na druhou stranu málokdo čekal, že bych tady v Sušici mohl předjet Jirku Fikejze, který já známý svými vytrvalostními schopnostmi. Vlastně s odstupem času jsem s druhým místem spokojený, vyhrál jsem poslední dlouhou sjezdovou RZ, což mě potěšilo a vím, na co se do příští sezóny musím víc zaměřit a to je pro mě další motor abych ten dres příští rok měl já," uzavřel benešovský závodník.

Ovšem největším hrdinou dne byl pro všechny týmový kolega Myšíka Jan Vaner, který se protrápil bolestmi a pětihodinový závod odjel celý. V kategorii masters I, dojel na krásném čtvrtém místě, i když před závodem určitě chtěl taky medaily, ale vzhledem k okolnostem a následkům pádu, má i brambora cenu kovu.

Milan Myšík starší, který jel závod bez sobotního tréninku a patřil k nejstarším účastníkům závodu vůbec bojoval statečně. V kategorii masters II (40 a víc), skončil na deváté pozici, přičemž jel až s o 13 let mladšími borci!