Děčínsko Silnice smrti. Tak mnozí řidiči přezdívají tahu z Děčína do Ústí nad Labem. Svému přízvisku tento víkend dostála silnice I/62 hned dvakrát.

U obce Povrly v sobotu odpoledne zahynul po srážce s nákladním vozidlem řidič osobního auta. Podle policie vjel do protisměru. Kamion skončil v příkopu.

„Řidiče nákladního vozidla jsme odvezli do ústecké nemocnice s lehkým zraněním,“ sdělil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník. Doprava stála až do večera. V uzavřeném půlkilometrovém úseku zasahovali i hasiči.

Ilustrační foto
Při nehodě mezi Chřibskou a Kamenicí se zranilo i dítě

JEZDÍ SE TU RYCHLE

Silnice mezi Děčínem a Ústím nad Labem patří dlouhé roky mezi rizikové. „Tuto silnici projíždím jen dvakrát týdně a opravdu mi to stačí. Předjíždí se na zákazu předjíždění,“ sdělil řidič Ladislav. „Je to tam zdánlivě široké, jezdí se tam proto rychle. Řidiči tu pak mohou přecenit své síly,“ řekl před časem Jan Pechout z BESIPu.

Čtenáři Deníku o tom diskutují na Facebooku. „Když tudy jedeme, jsem šťastná, že jsme dojeli ve zdraví. Hrůza, co si tam řidiči dovolí,“ uvedla Jana. „Tam se nejezdí, tam se lítá, a dokud nebudou padat tresty za rychlost, bude tahle silnice jedním velkým hřbitovem,“ dodala další řidička. „Je to silnice smrti,“ potvrdil místní obyvatel, podle kterého se přes obec jezdí i stotřicítkou.

Nedělní bouřka zatopila i Březovou ulici v Děčíně
Děčínskem se prohnala bouřka, voda zatápěla silnice i sklepy

V neděli se do tragického rána probudila také krajská metropole. Jeden mrtvý a přes deset zraněných. To je bilance střetu trolejbusu se dvěma osobními auty v ulici Opletalova na tahu Ústí - Děčín, kam po páté hodině ráno dorazili záchranáři.

Řidič osobního auta z dosud nezjištěných příčin vjel do protisměru, narazil do trolejbusu a na místě zemřel. Řidič trolejbusu, který chtěl podle policie srážce zabránit, najel do zaparkovaného vozidla. Celkem dvanáct lidí v trolejbusu utrpělo lehká až středně vážná zranění.

„Devět osob jsme převezli od ústecké a tři osoby do děčínské nemocnice,“ sdělil Prokop Voleník.

Příčiny smrtelné nehody se vyšetřují. „Bude i soudní pitva,“ sdělila krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Doprava se vrátila do normálu až před polednem. Uzavírka ráno způsobila problémy MHD, omezila provoz linek 51 a 57.

Výstava bojových a historických vozidel v Rumburku.
OBRAZEM: Válečné stroje a další veterány se nechaly obdivovat v Rumburku

Jen v samotném Ústí došlo na silnici v posledních třech letech podle údajů pojišťovny Allianz k jedenácti dopravním nehodám, při kterých se dva lidé těžce zranili. Řada havárií si ale vyžádala i oběti na životech. V prosinci 2015 v Děčíně Vilsnici narazilo osobní auto do protijedoucího náklaďáku, srážku nepřežil spolujezdec z osobáku. Jen několik stovek metrů od místa této nehody boural o rok dříve motorkář, ani on kolizi nepřežil.

Nejtragičtější ale byla nehoda z ledna 2013. Tehdy u Dobkovic vyhasl život dvou osmnáctiletých mladíků, kteří mířili do Ústí do školy.