Po zběsilé jízdě naboural devět zaparkovaných aut v Kladenské ulici v Děčíně a způsobil škodu za čtvrt milionu. Policisté pak zjistili, že řidič byl pod vlivem alkoholu, drog a navíc nesměl řídit. Nehoda se stala na konci prázdnin. Nejde o jediný podobný případ na Děčínsku. Policisté jich letos v létě řešili mnohem víc než loni.

„Všichni si berou dovolenou, spojují dobrou náladu s alkoholem a neuvědomí si, že pak mají třeba zbytkový alkohol a druhý den ráno sednou za volant. Ty dva měsíce se chovají řidiči úplně jinak než během roku. A to se týká i cyklistů,“ řekl dopravní expert BESIP Jan Pechout.

Zatímco loni se na dopravních nehodách na Děčínsku spolupodílel alkohol pětkrát, letos v létě to bylo třináctkrát. Ve více než polovině případů řidiči měli v krvi přes 1,5 promile alkoholu.

Ilustrační foto.
Policie hledá čtrnáctiletou Natálii Němcovou z Dolního Podluží

Podle policejní mluvčí Petry Trypesové sedají za volant opilci bez ohledu na věk nebo pohlaví. „Dnes už to není doména jen mužů, pod vlivem nejen alkoholu, ale i drog sedají za volant často i ženy,“ vysvětlila Trypesová.

Důkazem může být i nedávný případ řidičky, kterou zastavili policisté v Děčíně. Žena nadýchala dvě promile alkoholu.
Jiného opilého řidiče, který mohl ohrozit své okolí, řešili před několika dny děčínští strážníci. Ti si všimli, že v Podmoklech osobní auto parkuje přímo na zastávce městské hromadné dopravy. Za volantem seděl šedesátiletý muž. Nadýchal 2,7 promile. Mužům zákona se přiznal, že auto předtím řídil.

Řidiči ale za volant sedají pod vlivem alkoholu i v průběhu roku. Od začátku letošního roku do konce července policisté třicetkrát prošetřovali dopravní nehody spojené s alkoholem, dvakrát s drogami a jednou s kombinací obojího.

Nejčastější příčinou takových bouraček byl nesprávný způsob jízdy. Mohlo za to třeba usínání řidiče, přejetí do protisměru či nedodržování bezpečné vzdálenosti, hned v závěsu byla vysoká rychlost. Při jedné z nehod způsobených alkoholem letos zemřel člověk.

Z hlediska počtu nehod způsobených podnapilými nebo přímo opilými šoféry je na tom Děčínsko letos zatím nejhůře z celého Ústeckého kraje. Z celkového počtu dopravních nehod má na nich alkohol podíl ve 3,37 procentech případů. Jde však o nehody, které účastníci nebo svědci hlásili policii, případů tak může být více.

Smrtelná dopravní nehoda v Ludvíkovicích.
Více mrtvých na silnicích. Nehody letošního roku mají tragické následky