Mnozí pořadatelé se stále upínají k naději, že bude možné vánoční trhy alespoň v nějaké omezené míře uspořádat. Jiná města, například Krásná Lípa, se již jasně přihlásila k tomu, že letošní rozsvěcení vánočního stromu, stejně jako adventní koncerty, bude muset být bez lidí na náměstí nebo v kostele.

To ale neznamená, že nebudou moci nasát alespoň zprostředkovaně trochu vánoční atmosféry. Stejně jako ve škole nebo při bohoslužbách pomůže internet a streamování. Stejně tak si lidé budou muset odpustit setkání nad svařákem. Restaurace nebo vinárny sice smí prodávat z okýnek, ale konzumace alkoholu na veřejnosti není povolená. Ani na tom se nic pravděpodobně nezmění, stejně jako na omezení počtu lidí, kteří se mohou setkat.

Distanční výuka. Ilustrační foto.
Přístup škol k distanční výuce je dost rozdílný. Někde mají žáci online i diktát

Myslet si, že se do začátku prosince pravidla natolik uvolní, že bude možné podobné akce pořádat, je přinejmenším naivní. A především nezodpovědné. Je fér říct na rovinu, že letošní vánoce, bohužel, budou trochu jiné. Také je potřeba vysvětlovat, že se neomezujeme pro blaho papalášů kdesi v Praze, ale že to děláme pro sebe.

Ono by nás pár svařáků a pár setkání u vánočních stromů mohlo velmi rychle hodit o týdny zpět. Snadno by se tak ze svátků radosti mohly stát svátky smutku.