Dlouhé roky bylo školství na Děčínsku zanedbávané, školy chátraly. Děti mnohdy chodily do stejných tříd se stejným vybavením jako jejich rodiče. V posledních letech se ale i situace ve školství začíná výrazně měnit k lepšímu.

Opravená škola v Děčíně – Bynově, příprava rekonstrukce školy v Boleticích a na Starém Městě ve stejném městě, dohromady za stovky milionů korun. V Krásné Lípě dokončovaná dostavba základní školy za přibližně 40 milionů, jejíž součástí je unikátní projekční koule s projektory a přístupem k datům NASA. Nebo stavba nové školky ve Varnsdorfu za 85 milionů. Ano, i školky jsou totiž nedílnou součástí vzdělávacího systému.

Ve Varnsdorfu pokračuje výstavba nové školky.
Varnsdorf staví novou školku, jen střecha váží více než 600 tun

Je tak vidět, že si města čím dál více uvědomují význam kvalitního vzdělání. Zároveň si uvědomují také to, že pokud k lásce k poznání nepřitáhnou děti již v poměrně útlém věku, u náctiletých nemají nejmenší šanci. Přitom je to právě vzdělání, které má šanci nejen Děčínsko, ale i celý Ústecký kraj posunout z nelichotivých pozic vzdělanostního žebříčku, kde se krčí u dna. Příjemné studijní prostředí na této cestě vzhůru může pomoci. Samozřejmě s kvalitními pedagogy a vzdělávacím systémem jako takovým.