Když loni v půlce července zasáhly Děčínsko bleskové povodně, slíbil tehdejší premiér Andrej Babiš pomoc od státu. Jenže ani více než půl roku po opadnutí vody obce neviděly jedinou korunu státní pomoci. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž nevypsalo vhodný dotační titul.

„Nyní musíme zmapovat škody, požadavky jsou na stovky milionů. Nejvíce na opravy cest a další infrastruktury. Na to musí peníze zabezpečit ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s ministerstvem financí,“ sliboval na konci července při návštěvě vytopených území premiér Andrej Babiš.

Pro obce, kterými se blesková povodeň prohnala, to byla dobrá zpráva. Voda v nich totiž napáchala škodu za desítky milionů korun, v některých případech v hodnotě jejich celého obecního rozpočtu na více než čtyři roky. Bylo tak zřejmé, že se bez státní pomoci neobejdou.

Voda napáchala na Děčínsku velké škody.
V létě vyplavené obce na Děčínsku stále čekají na povodňovou pomoc od státu

Hned po odklizení naplaveného bahna se obce pustily do příprav na opravu mostů a silnic, v některých případech dokonce již mají stavební povolení. Jenže peněz od státu se stále nedočkaly. A to ani přes několik urgencí či jednání s poslanci i ministry pro místní rozvoj, bývalou ministryní Klárou Dostálovou i novým ministrem Ivanem Bartošem.

Jak se ukázalo po tornádu na Moravě, nejlepší pomoc je ta rychlá. Ale třeba stát očekává další povodně a odkládáním pomoci to chce vzít z jedné vody na čisto. Přeci jen, velká voda přichází o poznání častěji než tornádo pustošící vše, co mu stojí v cestě.