Choďte do přírody, čerstvý vzduch zdraví prospívá. To za poslední rok slýcháme z úst odborníků častěji než kdykoliv jindy. Snaží se tak přesvědčit lidi, aby alespoň vyrazili na procházky do lesů nebo městských parků. K témuž vyzvali i mnozí vládní politici. Sotva se ale po vyřčení těchto slov nadechli, další větou zavřeli zoologické zahrady. Tedy v drtivé většině příjemné lesoparky, jako je tomu například v Děčíně.

Vláda tak svým rozhodnutím, které nebyla ani schopna řádně vysvětlit, připravila zoologické zahrady a jejich zřizovatele, tedy zpravidla města, napříč republikou o miliony korun. Zachraňovat je pak museli jejich příznivci. Ti tu pozvali na oběd slona, tu si koupili něco v eshopu zoologické zahrady. Bez této podpory by měly zahrady mnohem menší šanci na přežití. Ohrožena mohla být také zvířata v nich.

Medvěd Bruno.
Na návštěvníky se těší Bruno i ostatní zvířata. Děčínská zoo je otevřena

První návštěvníci se mohli do lesoparkové zoo na Pastýřské stěně podívat teprve minulý týden v pondělí. Letos poprvé. Přestože první den přišlo jen necelých dvacet návštěvníků, už v úterý byla zoo slušně zaplněná a přišlo do ní 400 návštěvníků natěšených na zvířata. Mnoho z nich především na Bruna, který snad naposledy musel být dlouhé měsíce bez lidí, před kterými se tak rád předvádí. Další nesmyslné uzavření zahrad by totiž mnoho z nich nemuselo přežít.