Pozoruhodné například je, že Válková zdaleka není sama, kdo jako bývalý člen KSČ zastává vysokou veřejnou funkci. U komunistů byl prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš, šéf Senátu Jaroslav Kubera, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal a řada dalších.

Kateřina Perknerová
Glosa Kateřiny Perknerové: Stát v nedbalkách

Jejich minulost je přesto odlišná, podíl ušpinění režimem různý. Každý z nich také ke zhodnocení svého života za socialismu přistoupil po svém a jinak svoji „vinu“ v demokratických poměrech odpracoval. Kdo nikomu neublížil, mohl se nadechnout a zapojit se do budování kapitalismu, aniž by nutně podnikl cestu do Canossy.

Samo držení rudé knížky tedy není automaticky diskvalifikačním cejchem, byť je s podivem, že po tolika letech v ČR nevyrostla generace padesátníků, jež by aspirovala na podobné posty. Helena Válková v 70. a 80. letech pracovala ve Výzkumném ústavu kriminologickém a napsala spoustu statí. Třeba ten o užitečnosti ochranného dohledu. Možná opravdu nevěděla, jak je tento institut zneužíván proti disidentům.

Kateřina Perknerová
Glosa Kateřiny Perknerové: Výzva roku 2020

Pokud ale dnes exministryně spravedlnosti Válková tvrdí, že netušila, kdo se skrývá za jménem Josefa Urválka, spoluautora jednoho z článků, pak je to totální selhání. Odborné, lidské, politické. Prokurátor Urválek je synonymem zločinných procesů 50. let a má na rukou krev nevinných lidí. Člověk, který má chránit lidská práva, tohle vědět musí. A nemůže být podepsán pod společnými texty.