Byla to trnitá cesta plná překážek – hádek s rozhodčími i organizátory a bojů se sveřepými soupeřkami či vyčerpávajícím vedrem. Stálo to za to. Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková jsou olympijskými vítězkami.

Markéta Vondroušová se stříbrnou olympijskou medailí.
Borůvkové knedlíky za stříbrnou medaili. Zničená Vondroušová už se těší domů

V předchozích třech kolech musely výhru pokaždé vydřít až v závěrečném super tie-breaku. Ne, i když byly první nasazené, neměly Češky pěšinku do finále úhledně umetenou. Naopak. Medaili si doslova vydřely.

„Po deseti natřískaných dnech máme na krku zlato, které je strašně těžké. Dokázaly jsme to,“ jásala Krejčíková. „Všichni to od nás od začátku turnaje očekávali, ale bylo to hrozně těžké,“ doplnila Siniaková.

Už před nedělním mačem ale Češky daly najevo, že chtějí zlato. „Medaili už máme, ale my chceme tu nejcennější,“ hlásila Krejčíková. A vyšlo to – ve finále se svou parťačkou dokonale prodaly zkušenosti z velkých zápasů.

První tenisové zlato pro Česko

Švýcarky Belinda Bencicová (překvapivá vítězka singlu) a Viktorija Golubicová ve finále vzdorovaly jen v prvním setu. Ten byl dlouho vyrovnaný, až v jeho závěru si K+S počíhaly na příhodnou chvíli k útoku. Za stavu 5:5 prolomily servis Golubicové a pak už si zisk úvodní sady pohlídaly.

To rozhodlo, soupeřky se nezmohly na odpor. Druhý set už byl jednoznačnou záležitostí favoritek v modročervené kombinaci. Vlastně se už jen čekalo na konec zápasu a začátek českých oslav. Zasloužených a zlatých.

Česká tenistka Markéta Vondroušová ve finále olympijského turnaje v Tokiu
Úporná bitva se stříbrným koncem. Vondroušová ve finále po lítém boji padla

Český ženský tenis tak v Tokiu znovu přesvědčil svět o své síle. Markéta Vondroušová získala stříbro ve dvouhře, čtyřhru opanovaly Krejčíková se Siniakovou. A letošní šampionce z Roland Garros Krejčíkové se alespoň podařilo pomstít se Bencicové za vyřazení v osmifinále i za výhru nad Vondroušovou…

„Chtěly jsme Markétu pomstít. S Belindou se známe, máme ji rády, ale chtěly jsme urvat další zlato pro Česko, pro naši zemi. To bylo to největší, co jsme chtěly,“ povídala Krejčíková.

V minulosti získaly deblovou medaili Jana Novotná s Helenou Sukovou (stříbro v Atlantě 1996), Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou (stříbro v Londýně 2012) a naposledy Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou (bronz v Riu 2016).

Ve dvouhře se medailově zaskvěly už zmíněná Vondroušová a bronzové duo Novotná (1996) a Petra Kvitová (2016). V roce 1988 v Soulu získal pro Československo zlatou medaili Miloslav Mečíř. 

OH v Tokiu - tenis

Muži:

Dvouhra - finále: A. Zverev (4-Něm.) - Chačanov (12-Rus.) 6:3, 6:1.

Ženy:

Čtyřhra - finále: Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Bencicová, Golubicová (Švýc.) 7:5, 6:1.