Předchozí
1 z 5
Další

Josef Dzurko s tanečníkyZdroj: archiv TS Prestige

Umí skvěle tančit, jsou úspěšní na mistrovství světa, Evropy i republiky a reprezentují Děčín. To je známá děčínská taneční skupina Prestige, která sbírá jedno ocenění za druhým. Úspěšné mladé tanečníky vede trenér Josef Dzurko. Skupina Prestige vznikla v roce 2006.

Josef Dzurko s tanečníkyZdroj: archiv TS Prestige

Nabírá pravidelně nové členy, a to i ze sociálně slabších rodin. „Pomáháme tak rodinám, aby jejich děti nezůstaly na ulici, ale našly si koníčka, který je bude naplňovat,“ uvedl trenér Josef Dzurko. Dzurka vedení dětí k tanci dle jeho slov naplňuje. Jako taneční lektor působí už tři desetiletí. Neobvyklou, ale atraktivní dobrovolnickou činnost vykonává po svém zaměstnání.

Josef Dzurko s tanečníkyZdroj: archiv TS Prestige

Pořádný zápřah je špičkové tancování nejen pro samotné závodníky nebo trenéry, ale také pro rodiče. A to nejen časový, ale také finanční. Ročně může jít u jedné ratolesti i o deset tisíc. Rodiče musí zaplatit nejen cesty na tréninky a závody, ale také poměrně nákladné kostýmy na vystoupení.

Josef Dzurko s tanečníkyZdroj: archiv TS Prestige

Na přípravě mladých tanečníků Josef Dzurko v současné době spolupracuje s 15letou dcerou Valentýnou, velmi úspěšnou tanečnicí. Ta například získala mimo jiné v roce 2014 titul mistryně světa v urban street show v Srbsku. Objevila se třeba v pořadu Tvoje tvář má známý hlas a tancuje v tanečním studiu u známého tanečníka a choreografa Yemiho. Valentýna také připravila vítěznou choreografii na mistrovství Evropy, které se uskutečnilo v Praze v červnu loňského roku. Tanečnice elitní dětské kategorie zlato vybojovaly ve street dance a hip-hopu.

Josef Dzurko s tanečníkyZdroj: archiv TS Prestige

„Než jsme získali titul mistrů Evropy, tak to holky stálo hodně dřiny. Kromě pravidelných dvou tréninků týdně měly ještě další dva až tři navíc,“ popsal Josef Dzurko přípravu na veledůležité závody. V říjnu pak dokonce získali na mistrovství světa v Polsku junioři v taneční disciplíně urban street dance zlato a děti se staly vicemistry v showcase. Za sebou má ale skupina i řadu dalších obrovských úspěchů. Trenér tak hodnotí právě rok 2019 jako zatím historicky nejúspěšnější.