Předchozí
1 z 4
Další

Biker František Švandrlík.Zdroj: Deník / Alexandr Vanžura

Svoboda. „Nikde mne nic nesvazuje. Mohu si projet jakýkoliv trail, který si vyberu a krásně se projet. Odjakživa jsem chtěl lítat. A když to dobře rozjedete, tak na tom kole občas letíte. Sice jen tři nebo čtyři metry, ale letíte. Jste ve vzduchu a ten pocit tam je.“ vysvětluje František z Horních Habartic, proč miluje jízdu na kole.

Biker František Švandrlík.Zdroj: Deník / Alexandr Vanžura

Kola má natolik rád, že kousek od svého domu v Habarticích si postavil pumptrack, který je volně přístupný veřejnosti. Na kole jezdí 27 lety, jako spousta kluků začínal s bikrosem. kdy hledal místa, kde by si mohl s kolem zaskákat. Dnes si kromě cyklovýletů po okolí užívá i vyjížděk na nejrůznějších trailech po celé republice, mezi jeho nejoblíbenější místa patří Rychlebské stezky. Tam se také vyškolil jako stavitel tratí.

Biker František Švandrlík.Zdroj: Deník / Alexandr Vanžura

„Školení se netýkalo jen samotné stavby, která by měla s co nejmenší údržbou vydržet co nejdéle, ale také legislativy. Jedna přednáška se totiž týkala i toho, jak stavby provádět legálně. O to jsem se snažil i tady u nás v Horních Habarticích,“ říká vášnivý cyklista, kterému kolo přineslo nejen radost, ale i bolest.

Biker František Švandrlík.Zdroj: Deník / Alexandr Vanžura

„V Želenicích jsem nezvládl dopad, poslal jsem to přes odpal a hodil záda. Tenkrát jsem to ještě rozchodil. Jenže jsem netušil, že jsem si rozdrtil měkké tkáně okolo míchy. Jak to tělo chtělo rychle zhojit, udělalo nádor, který tlačil na míchu. Takže mi museli rozebrat čtyři obratle. Kvůli tomu jsem částečně ochrnutý na pravou stranu,“ popsal své nejvážnější zranění. Ale ani to jej od dalšího sjíždění nejen kopců neodradilo.