Předchozí
1 z 5
Další

Janeta BenešováZdroj: archiv Janety Benešové

Jsem vystudovaný pedagog. Mám pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem, Karlovu univerzitu, obor speciální pedagogika a logopedie a za sebou 30 let kantořiny. Můj život nenásilně, ale zásadně ovlivnil můj dědeček, divadelní inspicient, Antonín Samler. V době, kdy jsem se narodila, pracoval ještě v Divadle pracujících Most, odkud později přešel na stejnou funkci do Divadla na Vinohradech. Když jsem jej začala vnímat, kam až mé vzpomínky dosáhnou, tak to už byly chodby Divadla na Vinohradech. Jako malou mne děda tímto divadlem vodil, hluboce se klaněl a nadzvedával svůj vždy přítomný klobouk.

Janeta BenešováZdroj: archiv Janety Benešové

A tak jsem měla možnost zažívat tu pokoru k lidem v zákulisí a být přítomna té vůni Vinohrad, která mne dojímá dodnes. Jako větší jsem moc ráda z Děčína jezdila na cílené víkendy a to měl děda vždy připravený „fahrplan“. V pátek večer Maškaráda s Julií Jurištovou a Borisem Rösnerem, v sobotu Kat a blázen v Libni. Možná jsme stihli i nějakou výstavu nebo odpolední představení nebo jsme poslouchali gramofonové desky, které děda s neuvěřitelným statusem vzácnosti okamžiku pouštěl. A povídal a povídal… a já jsem zase odjela do Děčína a vlastně jsem vůbec nevěděla, jak do mne vlévá lásku, která vyklíčila až mnohem později a která pak jasně dala výhybku mé cestě nasměrované ke kantořině.

Janeta BenešováZdroj: archiv Janety Benešové

Mezitím jsem organizovala zájezdy z Děčína do Prahy spojené s návštěvami divadel, připravovala pracovní listy pro základní školy s divadelní tématikou a tak. A tak šel čas a v Děčíně hledali ředitele divadla. Přihlásila jsem se a vyhrála. Krásná doba. Děčín je divadlo-stagiona. To znamená divadlo, které slouží k prezentaci divadelního představení, nikoliv k vytváření nového díla. A tak mimo jiná divadla jezdilo do Děčína i divadlo z Mladé Boleslavi.

Janeta BenešováZdroj: archiv Janety Benešové

Odtud se známe s panem ředitelem Skřípkem, s Petrem Mikeskou. A byl to právě Petr Mikeska s Pavlem Khekem, to oni za mnou přišli a přizvali mne k výběrovému řízení, když pan ředitel Skřípek odcházel do důchodu. Tak se stalo. Jsem v Boleslavi ředitelkou již 5. rokem. Neuvěřitelně ten čas letí…

Janeta BenešováZdroj: archiv Janety Benešové

Je to práce, která vám nedá spát. Radostí a starostí. Je to práce, která vám poskytuje obrovské možnosti pronikat do veřejného prostoru. Realizovat veliké věci a vtahovat do svých projektů obrovské množství lidí. Je to médium, které promlouvá k tisícům návštěvníků, rozechvívá jejich duše. Je to krásný, ale nelehký úkol, za kterým jde obrovská zodpovědnost.