Předchozí
1 z 5
Další

Architekt Tomáš EflerZdroj: archiv Tomáše Eflera

Láska k historickým budovám provází architekta Tomáše Eflera prakticky celý jeho život. Od dětství se mu líbily zámky, hrady nebo vesnické usedlosti. „Jezdili jsme z Děčína na chalupu do Merboltic, takže jsem měl možnost se s takovými objekty potkávat. Začal jsem je kreslit a dokumentovat naše nejbližší okolí,“ popisuje své začátky Tomáš Efler.

Architekt Tomáš EflerZdroj: archiv Tomáše Eflera

Inspirovaly jej knihy Josefa Schejbala, který dokumentoval historické stavby v severních Čechách, především pak Jizerských hor. Když se na gymnáziu rozhodoval, kam jít dále studovat, vybíral si z několika směrů. Nakonec nad archivnictvím a historií zvítězila právě architektura, ve které se později zaměřil na rekonstrukce historických domů. „Právě pan Schejbal mi doporučil, že pokud se chci věnovat záchraně těchto staveb, že budu mít mnohem větší šanci jako stavař než jako například etnograf,“ říká Tomáš Efler.

Architekt Tomáš EflerZdroj: archiv Tomáše Eflera

Kromě Českého vysokého učení technického studoval také na francouzské škole, která se zaměřuje na lidovou architekturu. Na záchraně kulturního dědictví pracuje nejen ve vlastním ateliéru, ale také na ČVUT, kde pracuje jako odborný asistent na Fakultě architektury.

Architekt Tomáš EflerZdroj: archiv Tomáše Eflera

S prací Tomáše Eflera se mohou setkávat lidé i přímo v Děčíně. Je totiž spoluautorem studie a následného projektu rekonstrukce jižních zámeckých zahrad. Podle jeho projektu Děčín obnovil vyhlídkový pavilon Elbwarte na Kvádrberku. Nyní město pracuje na nové obřadní síni v budově bývalé spořitelny na Mírovém náměstí, pod kterou je také podepsaný. Stejně tak pod rekonstrukcí glorietu v Růžové zahradě, která nedávno začala.

Architekt Tomáš EflerZdroj: archiv Tomáše Eflera

„Obecně mne zajímají obnovy chátrajících usedlostí nebo velkých statků, roubené nebo hrázděné. Vždycky jsem rád, když se objeví investor, který je ochoten hledat cestu, jak nebořit, ale naopak zachránit to staré a vdechnout tomu nový život,“ říká architekt. Jedním z takových investorů je sám Efler. Právě jednu z takových staletých vesnických usedlostí v Merbolticích před časem koupil a nyní se ji pokouší zachránit.