Porta je letos velká radost, půlstoletí slaví už od v ledna. Více o ní a co nás ještě čeká řekli Jindřich Šrejber a Josef Vejlupek z organizačního týmu dámy letos padesátileté.

Už v lednu jste zvali na výročí Porty. Co je či bylo jinak?
J. Vejlupek: V pátek 2. června stěhujeme autorskou soutěž z Lidického náměstí na zahradu Českého rozhlasu, slibujeme si lepší prostředí. Divák musí víc do kopce, ale je tu lepší zázemí. Portovním programem jsme se podíleli na Dnu otevřených dveří ČRo a přesvědčili se, že by mohl být divák spokojenější než na náměstí. A bude tu i regulérnější prostředí pro soutěžící.
J. Šrejber: Jestli budou vedra jako minulé roky, v zahradě se divák schová. Na Lidickém náměstí ne.

JE SE NA CO TĚŠIT

Jak kvalitní je letos soutěž?
J. Šrejber: Podle kol oblastních i mezinárodních se máme na co těšit. Je o dost víc kapel, než bývávalo, nezávidím porotě v soutěži autorské ani interpretační.

POŘADATELÉ 50. ROČNÍKU PORTY: (zleva) Ivan Dostál, Jindřich Šrejber, Petr Lochness Křivohlávek a Josef Vejlupek.A co mokrá varianta?
J. Vejlupek: Jsme pověrčiví, mokrou variantu neřešíme. Je tu Dům kultury, Letní kino mokrou variantu nepotřebuje a Porta u Laguny ji má v sále Horizont.

Co se povedlo, co ne?
J. Vejlupek: Pár koncertů nevyšlo, neplánovaně jsme zvali na nedožité narozeniny Pavla Brümera. Ta oslava vyprodala Dům kultury Ústí. I Nohavica Portě spadl z nebe. Ano, ten koncert přišel na poslední chvíli a všichni s ním byli spokojeni. Museli jsme přesunout Královny country ze 7. března do Letního kina a vylepšili jsme je o Olgu Matuškovou. Sama se ozvala ze Spojených států, že by si na Portě chtěla zazpívat. Nevyšla ale bohužel její doprovodná kapela KTO, ze zdravotních důvodů nevystoupí. Nepovedl se nakonec ani Karel Gott, o jeho zdraví všichni víme. A třeba Petr Spálený dnes už nezpívá…

A jak se tedy letos daří?
J. Vejlupek: Většina našich záměrů se povedla, některé ještě víc. Trošku jsme poučeni z loňska, kdy jsme začínali semifinále v jednu, to bylo úmorné vedro. Teď začíná soutěž až v 15.30. Dál zůstáváme u projektu „Porta celému Ústí", kdy máme v pátek dvě rovnocenné scény, jednu u rozhlasu a druhou na Terase u Laguny, ta jí je rovnocenná. A zůstávají i doprovodné programy, což je náročné. Oproti loňsku máme dvě hlavní scény, ze dvou semifinále jdeme do tří, to vše je složitější…

Tyto scény jsou ovšem dále od sebe…
A v tom je to pro nás ještě náročnější. Na druhou stranu to je ale předpoklad pro větší návštěvnost, každou scénu si najde jiný divák. Zahrady restaurací už své diváky mají, chodí sem jiné obecenstvo, už jsme museli odřeknout pár nabídek. Dokonce řešíme opačný případ, většina ze třiceti soutěžních kapel si chce zahrát i mimo soutěž.

Kolik zemí si letos zasoutěží?
J. Šrejber: Máme soutěžící ze šesti zemí včetně Maďarska, vysokou úroveň mají obě soutěže, ta instrumentální i autorská. Zahraniční soutěžící budou minimálně na úrovni našich nejlepších.

ZAHRAJÍ JAKO CASH

Sedneme si před někým ze soutěžících na zadek, budeme před ním smekat?
J. Šrejber: To nevím. Těším se na kapelu z Německa, hraje hlavně songy Johnnyho Cashe. Těším se i na maďarskou kapelu, už ji trošku známe, před pár lety tu byla. A těším se i na Janko Kulicha, na posledním národním finále Slovenska převálcoval ostatní soutěžící. Má vysoké ambice…

Ve kterém okamžiku festivalu si redakce Portýra řekne „Ta Miss Porty, to je ale kočka?"
J. Vejlupek: Ona to nebude jen redakce Portýra, kde bývá většina žen. Třeba loni nám pomohli a měli velké slovo zvukaři. Redakce Portýra si vždy přizve někoho ze štábu nebo zajímavého.

A co udělat k 50. výročí „lehkou revoluci" a přivolit ještě také Missáka?
J. Šrejber: To by asi recese byla, ale nevím, jestli by se to chytlo. Dost možná že by ale holky z redakce Portýra radši vybíraly chlapa.

Pohlédneme-li na program, z čeho máte největší radost?
J. Šrejber: Že se to podaří. A že to šílenství, které jsme si vymysleli na začátku, že vše začne v lednu 2016 a uděláme sérii koncertů, že to bylo pro pár důchodců, co vše organizují, hodně. Ale že se daří. Třeba 1. máj na Větruši neměl chybu. Přišel tam kde kdo, hráli Beatles a kolegy Vejlupka se ptali, která partaj to pořádá.
J. Vejlupek: Jeden z pořadatelů odpovídal: „Partaj Porta, ne?"

NA RÝŽOVÁNÍ ZLATA

Prozraďte, co vše letos bude úplně jiné než loni?
J. Vejlupek: V první řadě v Letním kině nikdy nebyla dvě pódia a my dokonce budeme mít tři. Na tom třetím se představí Česká tábornická unie, bude vázat uzly, rýžovat zlato, v sobotu 4. června totiž bude od 10.00 do 15.00 na Portě Dětský den na horním pódiu. A pak tam bude Folk Stage pro mladé s Mirkou Miškechovou ze Slovenska, písničkářem i harmonikářem Petrem Lüftnerem z Ústí a s Xindlem X. Tím, že chceme zahrnout celých 50 let Porty, se program těžko dával dohromady. Snažíme se o to, aby tam byly nezvyklé kombinace, třeba Královny Country, kde s jednou nebo se dvěma kapelami zahrají naše nejlepší country zpěvačky, které s tou kapelou ještě nikdy nezpívaly. Dost účinkujících bude mít svého hosta, třeba naše královna country Věra Martinová si pozve královnu folku Pavlínu Jíšovou a budou mít i společné vystoupení, to bude velice zajímavé. Diváky určitě překvapí i nová kapela Věry Martinové, která má úplně nový zvuk a v Ústí ještě nehrála.

A Pavlína Jíšová si pozve svou dceru, se kterou hrává, takže to bude trio…
Snažíme se o pestrost, některé věci nevyšly, ale člověk musí do tak velké akce s tím, že se všechno nepovede. Takže se snažíme, aby hlavní sobotní program byl plynulý, aby tam nebyly dlouhé přestávky, ani to není snadné. Jedním z moderátorů třeba bude slovenský písničkář Peter Janků, host bude i Petr Maňák, aby vše bylo plynulé a na úrovni 50. ročníku Porty.

A je i něco, co ještě zatím nikde nezaznělo?
J. Šrejber: Je! Prvních tisíc diváků v sobotu v Letním kině dostane zadarmo párek s pečivem. Ale začínáme už v 10.00 Dětským dnem a hlavní program začne ve 12.00. A ještě bude pokus o rekord, tedy aby přišlo co nejvíc lidí ve stetsonu. Kdo ho nemá, bude si ho tam moci koupit před vchodem. A kdo v něm přijde, dostane pivo. A snažíme se vyjít vstříc různým typům publika, takže studenti tu budou mít zlevněné vstupné, i rodiče, kteří přijdou s dětmi na Dětský den. Ale ten bude jen do 15.00, ne do noci. Slevu budou mít i senioři a ZTP, máme to vymyšlený pro různé druhy publika.

Porta vyvrcholí už v sobotu. Kde a za kolik koupit vstupenky?

Vrcholem 50. ročníku festivalu Porta bude sobotní odpoledne a večer v Letním kině. Základní vstupné je 230 korun, vstupenky jsou v předprodeji v Domě kultury a budou k dispozici i na pokladnách Letního kina v den konání akce od 9.30 hodin. Děti do 150 cm mají v doprovodu rodičů vstup zdarma. Zlevněné vstupenky stojí 100 korun a jsou prodávány ve třech kategoriích: studenti a učňové, rodičovský doprovod, senioři nad 65 let a ZTP. Vstupenky pro rodičovský doprovod platí nejen na Dětský den. Nárok na zlevněnou vstupenku mají oba rodiče, pokud budou doprovázet alespoň jedno dítě. Vstup platí i do hlediště velkého pódia, avšak po skončení programu pro děti (15.00) už vstupenka pro vstup do areálu nebude platit. Na nedělní muzikál Limonádový Joe jsou vstupenky v předprodeji v pokladně Severočeského divadla. Dobrovolné vstupné se platí v pátek na koncertech v zahradě Českého rozhlasu Sever a na letní scéně u Laguny v parku na Severní Terase. Na všechny ostatní akce festivalu Porta je vstup zdarma!

čtvrtek 2. června scéna U LAGUNY - BLUEGRASSOVÝ PŘEDKRM, Poutníci, GN Roses, Modrotisk…
pátek 3. června scéna U LAGUNY - SEMIFINÁLE A AUTORSKÉ SOUTĚŽE, ŽALMAN SLAVÍ 70 JAR (koncert), TRAMPSKÁ SEDMA nesoutěžní přehlídka trampských kapel, PABĚRKY MARKO ČERMÁKA, SEKVOJ, ZLATÝ OREL, FALEŠNÁ KARTA, Franta Hacker, Scarabeus
Zahrada ČRo Sever- SEMIFINÁLE B AUTORSKÉ SOUTĚŽE , Přehlídka vítězů PORTA dětem + FINÁLE AUTORSKÉ SOUTĚŽE - 9 finálových skladeb, GALAKONCERT: Roman Horký, STRÁNÍCI, COP, SLUNÍČKO a další
Scéna zahrada Hvězda - SEMIFINÁLE C AUTORSKÉ SOUTĚŽE
kavárna ALIBI a zahrady MEDUSA, HVĚZDA, V ZAHRADĚ BRNÁ a další.
sobota 4. červnaLetní kino od 10.00 - Dětský den na PORTĚ: Dětská stezka, Divadlo KRABICE, Kouzelnická show, SAXANA dětem…FOLK STAGE: EPYDEMYJE, Petr Lüftner, Hustej Wimpy , O5 a Radeček, Mirka Miškechová…MAIN STAGE: FINÁLE A GALAKONCERT 9 finalistů mezinárodní interpretační soutěže (CZ, SK,PL, NL,H, A), Hosté: NÁPLAVA, Mirek Paleček, RANGERS BAND, XINDL X, WILLIE JONES BAND (USA), HRDZA (SK), Petr Kocman a PK BAND, Allan Mikušek (SK), FEŠÁCI, PACIFIK, Jitka Vrbová, Naďa Urbánková, Petra Černocká, Olga Matušková, Věra Martinová, Pavlína Jíšová, SPIRITUÁL KVINTET, W. Daněk
neděle 5. červnaSeveročeské divadlo Ústí - 17:00 LIMONÁDOVÝ JOE muzikál
Laguna v Centrálním parku, Severní Terasa - 21.00 KONCERT NA LAGUNĚ: František Nedvěd koncert písničkáře, kterého si vybrali diváci v anketě.