Havaj celý příští rok. V takovém duchu vznikal kalendář děčínského kroužku Krůčky pro hendikepované děti s basketbalovým Válečníkem Jakubem Houškou a zpěvákem Michalem Šepsem. Kalendář, který tyto děti podpoří, v pátek kroužek pokřtil v Centru Pivovar.

Cílem vzniku kalendáře s názvem Havaj celý rok 2018 je získat pro děti z kroužku Krůčky peníze pro zakoupení pomůcek, na terapie, výlety a dárky.

"Nafotili jsme kalendář tematicky na relax. I když toho maminky dětí mají strašně moc, tak jsme to pojali trošku humorně. Jsou tam samé veselé fotky," popsala vedoucí kroužku Dita Szymanská.

Kalendář nafotila letos v červnu fotografka Veronika Kroftová Kučírková společně s dětmi i jejich rodiči, Jakubem Houškou a Michalem Šepsem. Ten na křtu kvůli nemoci chyběl, na podiu v Centru Pivovar jej tak zastupoval pořadatel akcí pro děti, dospělé a seniory Radek Jareš.

Děčínští basketbalisté přivezli do azylového domu potravinovou sbírku.
FOTO: Sbírka basketbalistů vynesla metrák jídla, pomohla azylovému domu

"Chtěl bych Krůčkům popřát, aby se jim dařilo a poděkovat jim, že se starají o děti a dělají takovéto akce, které pomáhají. Já jsem moc rád, že na kalendáři mohu být. Je to pro mě čest a doufám, že si ho koupí co nejvíc lidí," zaznělo na podiu z úst kapitána děčínských basketbalistů Jakuba Houšky, kterému nikdo neřekne jinak než Kouba.

"Snažili jsme se propagovat kalendář Krůčky i s Michalem Davidem, Danielem Hůlkou, Pavlínou Senič a s mnoho dalšími," přidal se Radek Jareš, který s Michalem Šepsem spolupracuje.

Mikrofon si převzali i další lidé, kteří se na kalendáři podíleli, nebo kteří kroužek Krůčky podporují. Ti přáli hlavně dětem z Krůčků hodně zdraví a rodičům příjemný a pohodový příští rok.

Poté následovala salva konfet, které zasypaly podium, a tím všichni kalendář pokřtili.

Na místě byl také stánek Krůčků, kde prodej kalendářů probíhal. Lidé ale děti mohli podpořit také koupí plyšových hraček nebo klíčenek.

Děti z MŠ Moskevská darovaly zvířatům z útulku pytle granulí i hračky.
Děti obdarovaly opuštěná zvířata z útulku

"Na akci jsme utržili přes 8 tisíc korun, což je úžasné," uvedla po skončení akce Dita Szymanská. Dodala, že ze 150 kalendářů zbylo už jen okolo 30 k prodeji.

Kroužek Krůčky funguje od roku 2012 v Domě dětí a mládeže (DDM) Děčín a je určen jak pro děti různého věku i handicapu, tak i pro děti, které se hůře začleňují do kolektivu. Do kroužku se zapojují spolu s rodiči i sourozenci dětí. 

"Předáváme si zkušenosti a informace, které jsou pro nás důležitou součástí každodenního boje. A navzájem si dodáváme podporu a sílu. Paní ředitelka DDM Světlana Hochwalderová nám moc pomáhá a zasloužila se o výstavbu výtahu pro naše děti, který už funguje 2 roky," řekla Szymanská.

Dodala, že poděkování patří nejen všem, kteří kroužek podporují, ale i Centru Pivovar, které Krůčkům poskytlo prostor na křest kalendáře v rámci jejich akce Rozsvícení vánoční výzdoby.

Shromáždění u příležitosti výročí 17. listopadu v Děčíně.
FOTO: Od ideálů listopadu 1989 se vzdalujeme, zaznělo v Lípě