Cestovatel a světově uznávaný etnograf Miloslav Stingl bude hlavní hvězdou jubilejního desátého ročníku cestovatelského festivalu Sedm divů. Ten se odehraje na začátku listopadu v Krásné Lípě.

„Naše první setkání bylo při naší cestě kolem světa. V Cartageně jsme čekali na přepravu do Panamy a zavolal nám moderátor Petr Horký, že budou mít pořad s panem Stinglem. A my jsme měli přes Skype vstup do tohoto pořadu,“ přiblížil první kontakt s cestovatelskou legendou krásnolipský cestovatel Ladislav Bezděk. Ten bude spolu se svou ženou Kateřinou celým festivalem provázet.

Později se manželská dvojice s Miloslavem Stinglem potkala i osobně. „Přes našeho společného známého jsme jej pak pozvali k nám do Lípy na Sedm divů,“ řekl Bezděk.

Z historie Klubu českých turistů Krásná Lípa
Jak jsme žili v Československu: V pátek navštívíme turisty z Krásné Lípy

Miloslav Stingl, který je čestným náčelníkem severoamerického indiánského kmene Kikapú a své dlouhodobé poznávání domorodých kultur zpracoval do řady knih, Sedm divů zahájí v pátek 2. listopadu v 18 hodin v Domě Českého Švýcarska.

Cílem akce není jen zavedení návštěvníků do nejrůznějších koutů světa. „Posláním festivalu je hlavně poukázat také na globální problémy, jako je mizení živočišných druhů, velké sociální rozdíly mezi jednotlivými zeměmi, ničení životního prostředí a přírodních zdrojů,“ vysvětlila Dana Šfefáčková z obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko, která je hlavním pořadatelem festivalu.

Vyhlášený znalec domorodých kmenů ale nebude jediným zajímavým hostem, kterého letošní ročník festivalu nabídne. „Zajímaví jsou všichni. Jindra Böhm je dneska už legenda mezi potápěči a výborný fotograf. Pavel Svoboda je fotograf, který je nyní na kosmickém vzletu vzhůru a je čím dál tím víc žádaný,“ zve na další přednášky Ladislav Bezděk.

České Švýcarsko. Ilustrační foto.
Správa národního parku zažádala o zákaz vstupu do lesa

Jindřich Böhm bude od 14 hodin druhým sobotním vystupujícím a do Krásné Lípy si přiveze vyprávění o domorodém kmenu z Ekvádoru. Na pódiu jej vystřídá Matěj Balga, svérázný kajakář a cestovatel, který putuje po světě jen na kole.

Pavel Svoboda přijede do „srdce“ Českého Švýcarska s multimediální přednáškou popisující sedm měsíců trvající cestu z Moskvy do Bangkoku po Transsibiřské magistrále, a to přes pohoří Mongolský Altaj, kde je stále živou tradicí sokolnictví.

Do Bangladéše uprchlo v roce 2017 ze sousední Barmy v důsledku teroru a pronásledování více než 670 tisíc muslimských Rohingů. O systému zásobování léky v uprchlickém táboře, kde se lidé musí tísnit, aby přežili, promluví lékárník Stanislav Havlíček z humanitární organizace Lékaři bez hranic. „To je projekt, který má smysl,“ řekl o lékařích pomáhajících po celém světě Ladislav Bezděk.

Ilustrační foto.
Nejlepší chleba Ústeckého kraje dělají pekaři v Děčíně

Sedm divů zakončí v sobotu 2. listopadu od 19.30 hodin česká dálková plavkyně Abhejali Bernardová, která má za sebou těžko představitelné výkony. Překonala sedm průlivů na sedmi kontinentech a patří tak mezi pouhou desítku lidí, kteří něco takového dokázali.

Oceans Seven je sedm obtížných dálkových mořeplaveb v různých částech světa, z nichž je nejznámější kanál La Manche. Poslední přeplavbu, Cookovu úžinu na Novém Zélandu, absolvovala právě letos.