Po ní je show pop party Nightwork, ale akce začne již ve 12.00. Zazpívají Marek Ztracený, Eddie Stoilow, Xavi Baumaxa či Darwin, ovšem nás zajímali Wohnouti, kytarista, zpěvák a spoluautor jejich hitů Matěj Homola, otec dcery zpěvačky Dary Rolins. A protože on i jeho bratr Jan mají rádi Indii, krásnou zemi vzdálenou, řeč byla o ní.

Balzám na duši!

Bavit se o cestě za sluníčkem dnes, kdy je i v Čechách teplo, se může zdát zvláštní. Přesto proč jezdíte právě do Indie?
Pro mě je cestování, šance vypadnout v zimě na dva měsíce pryč, balzám na duši. Bez něj bych byl nervózní a nerudnej chlap. (smích) Člověk si neuvědomuje, kolika problémy různého ražení má v ČR zaměstnaný mozek. Starat se, v kolik hodin má přijít na sraz, kdy je zkouška, co musí zařídit… Ale odjede do Indie a najednou nemusí NIC. Co se stane, je čistě na něm. Mozek si odpočine a to je důležitý.
Navíc Indie je krásná, pro mě inspirativní země. Teď už se mi to trošku přehouplo, mám tam druhý domov. Nejezdím tam jako turista, který chce poznat nové věci. Vracím se tam jako domů.

Jídlo za 1 euro

V Indii se prý i Čechům žije dost levně. Je to pravda?
To je, Indii všem doporučuju. Tady o ní panuje spousta předsudků, ale je to bezpečná krásná země, kde nic nehrozí krom toho, že člověk dostane občas průjem.
A je tam levněji než tady. Tak levně, že i letenka, když to spočítám globálně, vyjde dobře. Dva měsíce tam přijdou třeba na čtyřicet tisíc, ale mám půjčené auto na dva měsíce, neutrhuju si „od huby" a dělám si, co chci.
Když někdo jede na Island, pokud není extra bohatý, nemůže si dát jídlo třikrát denně, utratit za každé 25 až 30 euro. Ale v Indii je jídlo za 1 euro! Když to pak člověk spočítá a zjistí, co u nás dá za benzín, kafe, jídlo, za běžné potřeby, Indie je levnější.

A co krásné Indky? Neběhá vám tam někde indické miminko?
(smích) To ne. Indie se dělí na jižní a severní, všude jsou ale ženy sympatické, dobře oblečené, dbají o sebe. Když to beru podle sebe, sever Indie je prošpikovaný krásnýma ženskýma. Ostatní Indky mají bříško a jsou taky v pohodě, ale já to stejně neřeším, nebalím je. Jenže na severu okolo hor a Dillí jsou neskutečný roštěnky! Asi bych neměl problém s tím, najít si tam partnerku nastálo.

Čaje a koření

Máte z Indie i zajímavý suvenýr? Něco, čím jste buď někomu udělal velkou radost, nebo to teď chráníte „jako oko v hlavě"?
Největší věc, kterou jsem kdy přivezl, byl dřevěný slon skoro „v životní velikosti". To jsem tenkrát chodil s Darou Rolins, chtěl jsem jí udělat radost. Byl to ohromnej krásnej vyřezávanej slon, ale ona řekla jen „É", dala ho někam do kouta a už si ho ani nevšimla. Takže vozím mámě i příbuzným dárky, které jim udělají radost, většinou originální čaje. Přijde mi ale hloupý vozit korálky a podobné nesmysly, které si stejně dobře můžou koupit tady na pouti. Takže radši vozím originální koření z trhu, tím zásobuju kamarády, je to pokaždý stejný. A suvenýry? Nejsem člověk, který by si jimi vybavoval byt. Určitě si ale vždycky přivezu spoustu fotek a filmů, to jsou pro mě suvenýry. A nezapomenu na drobnosti, třeba na malý zvoneček.

Někdy to přehání

A co jídlo, to ostré? Máte svou hranici, za kterou už nejdete?
To se to nikdy nedá říct dopředu, v Indii je totiž všude hodně koření. A někde to i fakt tak přehánějí, že máte pocit, že jíte jen samé koření.

Až tak, že to třeba i zabolí?
Měl jsem s tím problém, když jsem tam byl poprvé, ale teď už vím, co udělat. Buď se najím jogurtu, ten je tam všude, nebo suché rýže. Můžu si dát placku a musím si pusu vyplachovat vodou. Koření totiž zůstane v puse, pálí tam a musí ven.

Nikdy nedělat kinga

Jídlo je jedna věc, ale obecně na co si dát v Indii pozor, čeho se vyvarovat? Neukazovat peníze, nedělat „velkého kinga"…
Zásada „nedělat před někým kinga" platí obecně po celém světě. Před nikým se nepovyšovat, před nikým se neponižovat. V Indii na rozdíl od jiných zemi nejsou lidi agresivní, jsou v pohodě, pozitivní. Hrozí ale riziko, že člověka okradou, když bude hloupý a nechá se. Zvlášť na místě, kde se koncentruje hodně lidí. Když zbohatlík neví, jaká je tam hodnota peněz, přijede do Dillí a dá taxikáři za 3 kilometry 100 dolarů, dost to kazí charakter lidí.
Ale třeba ani průjem by neměl nikoho vyvést z míry, na ten jsou prášky. Jen je třeba pít balenou vodu, to je jedno z pravidel. Zkrátka předsudky stranou, Indie není nebezpečná. Loni tam byla i moje máma a znovu se tam chystá. Je jí 65, hodila batoh na záda a s kámoškou jely stejně jako já a brácha, naším stylem. Užily si to, měly to bez problémů.

Je český ekvivalent Indie, místo, kde Wohnouti rádi relaxují?
Určitě. Nechci mluvit za celou kapelu, ale sám strašně miluju jižní Čechy, pás od Třeboně po Krumlov. Je krásnej, jen tak se tam projíždím na motorce, nebo na týden jedu kempovat v autě s dcerou… Mám rád i Slovensko, i to je země, kde si dokážu odpočinout.

Láska je velká síla

Zmínil jste dceru, jejíž maminkou je Dara Rolins. Prozraďte, jak vás to dítě změnilo?
Myslím že k lepšímu. Rozhodně. Ale není to klišé, tak to prostě je. Myslím, že láska k dítěti se třeba ani nedá popsat lidem, kteří děti nemají. Je to velká síla, jsem za to šťastný. Děti jsou parádní.

A ještě ke kapele Wohnout. V Ústí jste teď v sobotu na benefici, co dál? Co vás čeká?
Letní festivaly pojedeme až do konce září, jiné novinky okolo Wohnoutů teď nejsou.

1. O stupeň lepší festival: program

Sobota 23. června, atrium Magistrátu města Ústí

12.00 Fallen Faith
13.00 Hlahol
14.00 Xavier Baumaxa
16.00 Marek Ztracený
17.00 Darwin
18.00 Eddie Stoilow
20.00 Wohnout
21.00 Nightwork

Cena: 249 Kč (www.ticketportal.cz), Legends Rock Cafe Ústí, Teplice, na místě v sobotu 329 Kč. 10 Kč z lístku získá dětská onkologie Masarykovy nemocnice.