V příštím roce si připomeneme dvousté výročí narození jednoho z největších operních skladatelů Giuseppe Verdiho. Proto už v této sezóně do přímých přenosů z newyorské Metropolitní ope-ry jsou zařazena čtyři významná díla tohoto slavného Itala. Výjimečně silným zážitkem se stalo nedávné uvedení dramatu Otello a v prosinci nás čekají dva další tituly. Své nejbohatší tvůrčí období, z něhož u nás známe především Rigoletta (přenos je avizován na únor), Truba-dúra a Traviatu, Verdi završil operou Un ballo in masche-ra (Maškarní ples). Před měsí-cem v Metropolitní opeře prvně zaznělo nové nastudování Maškarního plesu a vzbudilo značný ohlas. Můžeme být zvědaví na nejčerstvější novinku, zvláště když slibuje perfektní pěvecké obsazení. Zárukou nejvyšší kvality je sopranistka Sondra Radvanovsky (Amélie), ústřední postavu hraběte Richarda zpívá tenorista Marcelo Álvarez a jeho sokem je žarlivý Renato v podání charizmatického basisty Dmitrije Hvorostovského. Tajemnou Ulriku, která svou věštbou prorokuje tragické rozuzlení vypjatých milostných citů propletených s politickou intrikou, zpívá mezzosopranistka Stephanie Blythe.

Maškarní ples má kvalitní libreto, jež vychází z činohry E. Scriba o historické události z roku 1792 vraždě švédského krále Gustava III. Ovšem Verdi se musel podřídit zásahu cenzury, podobně jako předtím u Rigoletta: nebylo možno hrát o atentátu na mocnáře, proto se král musel změnit v neurčitého hraběte a navíc se příběh přesunul za oceán do Severní Ameriky. Režisér nynější premiéry, David Alden, však děj vrací do Stockholmu a časově jej posunuje do počátku 20. století. Kritika oceňuje, že tento posun zachovává romantickou vášnivost v milostných scénách, ale v politických intrikách se stává krutě aktuální. Naši diváci to mohou posoudit již v sobotu 8. prosince.

K osvědčeným operním titulům patří Aida, zkomponovaná pro slavnosti při otevření Suezského průplavu. Verdiho výsostné kompoziční umění se mohlo opřít o dramaticky silné libreto, které v sobě spojuje intimní příběh osudové lásky i zoufalé žárlivosti s efektními scénic-kými obrazy tajemných obřa-dů a pompézních vojenských přehlídek. Newyorskou insce-naci Aidy jsme už v přenosech viděli, nyní nás čeká zcela nové obsazení hlavních rolí. Zotročenou etiopskou princeznu Aidu zpívá Liudmyla Monastyrska, velitele egyptských vojsk Radama ztvární Roberto Alagna a hrdou egyptskou princeznu Amneris Olga Borodina. Lákadlem také může být monumentální scénická a bohatá kostýmní výprava. Aida se rozzáří v sobotu 15. prosince.

Přímé přenosy z Metropolitní opery jsou realizovány v HD kvalitě, jíž plně odpovídá technické vybavení děčínského kina Sněžník. Zpívá se v italském originále, ale diváci mohou sledovat anglické i české titulky. Oba přenosy začínají vždy v 18:45 hodin.