Nápadité básničky, veselé písně, originální kreslené postavičky v čapkách kašpárkovských s rolničkami i bejbypunkově ježatých. A ulítlé povídky, zde jako devět příběhů z Kašpárkova života. Jsou poučné i k popukání.

To vše nabízí vnímavým rodičům i nadšeným dětem ke čtení a předškolním piškotům alespoň k prohlížení vydavatelství Argo v úspěšné nové, na naše poměry ne právě obvyklé, „Postřelené knize". Navíc v rámci vděčné „hypermarketové" strategie „2v1" tento komplet obsahuje ještě i silný sešit „NOTY, Bejbypunkový zpěvník Kašpárka v rohlíku". Pro upřesnění, prvně byla kniha k mání za zvýhodněnou cenu 313 kaček na Velký knižní čtvrtek 13. 6. 2013. Ale bacha, už v magické datum 10. 10. 2013 tu máme Velký knižní čtvrtek „podzimní". To se zas pomějeme!

Co je to bejbypank?

„Tati, co je bejbypank?" ptal se mě před lety synek Kuba. Zalovil jsem mezi oblíbenými CD a našel disk „www.bejbypank.cz" (Indies Scope 2007). Je plný fajn naivních i chytrých písní, folkově přemýšlivých i odsýpajících (navíc, na adrese www.bejbapank.cz je dnes doma i sám Kašpárek). Největšími hity jsou na onom CD pro mě „Želvy" (dodnes velký hit mateřských školek) od punkové party Offspring z USA či česká popelářská „Strejda Jára". Zpívá ji David Koller (exLucie) a „Želvy" na CD i Márdi, vokalista i autor písní rockové skupiny Vypsaná fiXa. Ale v České televizi ji zpíval Milan Cais z Tata Bojs.

Zdroj: Youtube

Ono vůbec je už na prvním cédečku plném kašpařin dost osobností naší hudby, které na úrovni kašpařinami pobaví děti, sebe, nás. Třeba i zpěvačka Blanka Šrůmová, Lenka Dusilovu, Milan Cais z Tata Bojs, Jara Trabant Svoboda či zvukař a hudebník Ondřej Ježek… A spolu s nimi zpívají i děti.

Tohle je bejbypank

„Hravost. Veselo. Odvaz i pro nejmenší. Tak tohle je bejbypank!" odpovídám už dávno ne malému Kubovi (skoro už mě přerostl) i po těch letech. Ale život jde dál a písničkář i osobitý autor Ondřej Pečenka (Folk3mail) už si se svou ženou Karolínou (Miou Miou) a dalším odpadlíkem z rohlíku Filipem B. Nebřenským založili další radostně výživný projekt „Pískomil se vrací". Ani ten ovšem děti nikterak nepodceňuje, jako jiní na dětské publikum zaměření čeští umělci. Pískomil děcka aktivizuje i baví! Tak jako ta Kašpárkova, i cédéčko Pískomila „… a kdy už tam budem?" je fajnová zábava do auta na rodinné výlety. Inu, jablko s oušky pískomila nepadlo daleko od kašpárčího stromku. Také vás donutí tančit.

Chudák KenObal knihy.

Jiné než to první CD Kašpárka už sice doma nemám, leč jejich obsah se dle „Postřelené knihy" a „NOT" až tak zásadně neliší. Dál jsou na úrovni. Furt baví! A z jedničky já tuze rád třeba i závěrečnou, notně dramatickou antipohádku „Chudák Ken". Za tu by ale Kašpárka firma Hasbro jistě nepochválila. Vždyť Ken tu má jen jednu nohu. A sakra, no tedy! Vždyť já tu teď vybreptal pointu toho melodramatu z pokojíčku!

Kdo přečůrá prezidenta?

Žluto-červený obal i pepito kabátek knize sluší, také NOTY se songem o nové třídní učitelce Angelině Jolie. V písni „Vesmírnej inženýr" (CD Ten Halywůd) slyšíme, zde ale čteme: „… v černý díře na konci, nefotěj ani Japonci". Tak si ji zkuste zabrnkat na kytaru. Na to ty NOTY jsou. A „Fotbalový kouzelník"? „Posadili si mě naši do sedací soupravy, moje známky je prý straší, kdo je za mne opraví? Mámo, budoucnost mám jistou, já mám karty rozdaný, budu skvělým fotbalistou, věřte mně a kopaný".„Miluju tě Kašpárku, s párkem, ba i bez párku," rýmuji si už sám, spontánně, ze své hlavy. A třeba v songu o čůrání Kašpárek pěje: „Ten kdo vody hodně lemtá, přečůrá i prezidenta." Joj, a tohle, prosím pěkně, bylo napsané už dávno před panem Zemanem. Melodie je od The Pempers (opravdu!), na textu se podílel také fiXní hejsek Márdi. To je mu tedy podobný! „Čůrej sem a čůrej tam, čůrej jako velkej pán, vestoje i za běhu, čůrej srdce do sněhu…" Ano, i umí být Kašpárek geniální, zábavný a náš.

Máma je „obal na dítě"

Anebo je tu i skvělá úvodní povídka „Jak jsem přišel na svět":

„Byla to pohodička, až na ty řeči, co naši venku vedli. Dejte si na hlavu hrnec a nechte dospělýho chlapa, ať vám 10 minut v kuse šišlá…" A dál zase: „Máma je na začátku vlastně takovej „obal na dítě", takže na vás neprší a nemůže vás olizovat pes. Všechno si musíte pořádně užívat, protože zpátky do bříška už se nedostanete, i kdybyste nakrásně chtěli. Na svět mě vytáhli zvonem na umyvadlo, až jsem z toho měl hlavu našišato. Byl jsem celej utahanej, zmuchlanej jak papír, co do něj balí řezník v krámě sekanou." Věřte, vážení, takových legrácek je tu fůra. Hromada. Přehršle. Tak hurá na ně!

Nechte si Postřelenou podepsat

PS: Až bude Kašpárek hrát někde okolo, vezměte obě knížky do batůžku, milé děti, a odneste je tam. Jistě vám je ta parta ráda podepíše. Jen bacha, abyste při vší té zábavě v pestrém kašpárčím reji a čapkách zpěvníček a „Postřelenou knihu" na místě nezapomněli. A když přeci, i jiné dítě s rodiči se u ní doma poměje, bude vám vděčné. Natuty.

Zdroj: Youtube

PPS: Postřelená kniha je věnována výtvarníkovi Matěji Němečkovi (1981 – 2009) in memoriam, který se zasloužil o nenahraditelný rukopis Kašpárka v rohlíku.

PPPS: „A jak to vlastně všechno začalo," zeptají se možná ti, kteří rádi pod povrch. „Inu, většina písniček z prvního cérečka Kašpárka byly součástí inscenací loutkohry Jihočeského divadla (www.jihoceskedivadlo.cz) „Kašpárek v rohlíku" a „Obr! Brrr". Tož tak to začalo…