Podtitul „Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska" má nová kniha autorky Petry Pospěchové, kterou vydalo pražské nakladatelství Smart Press.

„Regionální kuchařka, to je jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky," upozorňuje Olga Formanová ze Smart Press. Tedy z nakladatelství, pro které vydávat krásné knihy o vaření je radost, zábava i povinnost zároveň. A ta láska k dobrému jídlu a úcta ke čtenáři, v dobrém slova smyslu zákazníkovi, jako by byla do jeho knih „zakletá". Ty obrázky voní, jsou sladce křupavé, svůdně barevné, lákavé. Jedna radost!

Na 100 receptů

„Více než 100 tradičních receptů na polévky, hlavní jídla, sladkosti, alkoholické i nealkoholické nápoje!" Toť další slogan, pod který se autorka Petra Pospěchová spolu s Olgou Formanovou a redaktory Smart Press mohou podepsat.

Ukazují, že o jídle moderně psát nejen lze, ale že jít s dobou může být i velká radost pro všechny. Cože, jestli je kniha na křídovém papíře, jestli se leskne a lehce potemní, když si to kraj, z něhož recept pochází, žádá? Ale ovšem, jistě. Jen se přiznám, prozatím mám sám jen „načteno". To „kulinářské běsnění" nechávám na manželce. Jen ať si užívá to, co loni našla pod stromečkem.

Proč si to neužít?!

Nepopírám, sám už ale z knížky také mám užitek. Ono nahlédnutí pod pokličku kuchyní našich předků je věru pro žaludek radostné, ale ovšem taktéž kulinářsky osvěžující. A až i vy tu knihu pro sebe objevíte, můžeme navzájem srovnat, co komu chutnalo.

„Krajový a krajinný kontext gastronomie, tak to je ta nejlepší cesta, jak pochopit její kořeny. Jak přijít na to, proč jsou zrovna na Valašsku ,trnky, zemňáky, špek a zelé živobytí celé'. Anebo proč jsou hanácké omáčky bohaté a proč se v jižních Čechách mohlo máslo pořádně zakrajovat," vysvětluje sama autorka nové Regionální kuchařky.

„Ovšem každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné. Stačí se podívat třeba jen na ty báječné sladkosti," připomíná nápaditá Petra Pospěchová. A ve stejném duchu také autorka pokračuje:

Nejen ty modlitbičky

„V Podkrkonoší zase mají miletínské modlitbičky a hořické trubičky, na Chodsku ornamentální koláče z máslového těsta a na Valašsku frgále ,hruščáky'…"

Její Regionální kuchařka obsahuje hned 13 kapitol. Ale zapomeňte na nešťastné číslo, to jen každý z oddílů knihy představuje jeden konkrétní region i specifika jeho kuchyně. „Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek či s jakými rituály bylo které jídlo spojené," ozřejmuje pro Deník Olga Formanová z vydavatelství Smart Press.

Uvařte si vše sami

Kniha seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba řekne, kde je na Strážnicku největší oskeruše, nebo kde koupíte pálenku oskerušovici). Ovšem hlavně představí to nejlepší z kuchyně regionů včetně našeho a prozradí, jak si je udělat i doma pro přátele a blízké.

„Těšit se můžete na mnohé. Na tradiční polévky, masitá jídla či sladkosti. A to vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny," dodává Olga Formanová. Potvrzuji to.