Čeká vás zábava. Napětí. Dojetí i humor. Ladné a smysluplné pohyby tanečnic i tanečníků, strhující hudba nejen klasická, ale taktéž navýsost moderní. A ano, také adrenalin.

Na tom všem se rádi shodují Vladimír Nečas, šéf ústeckého baletu a Vladimir Gončarov, přední sólista jeho souboru a současně i choreograf „Baletních miniatur II". Inscenace, která dá rovné šance všem členům ústeckého baletu, nejen sólistům. „Při současném minimalizovaném obsazení ústeckého baletu jsou vlastně všichni jeho členové sólisty," připomíná Vladimír Nečas. A v jeho slovech tak „zní" velká radost i kapka hořkosti současně.

„Chceme nášup!"

Miniatury II patří mezi typy inscenací, o něž si publikum samo řeklo. A to nejen svými komentáři a chválou přímo na webu Severočeského divadla, ale především vyprodanými představeními „Baletních miniatur I", které byly předchůdcem zítřejší premiéry.

„Baletní koncert pod názvem Miniatury II navazuje na řadu předešlých baletních koncertů, které byly velmi úspěšné a žádané už před pěti šesti lety, kdy jsme uvedli první Baletní koncert. Jsou pro diváky zajímavé tím, že mu předvedou více různých baletních žánrů i stylů. Prostě od baletní klasiky, přes charakterní tanec až po současný tanec, který má mnoho rozmanitých tváří. I nyní je tomu tak, diváci kteří přijdou na Miniatury II najdou rozmanité menu obsahující zmíněné druhy tance a baletu," vysvětluje Vladimír Nečas.

Na premiéru „dvojky Miniatur" už se hodně těší také mladý ústecký tanečník Roberts Skujenieks, nominovaný za Severočeské divadlo Cenu Thálie 2012 za roli Jima Morrisona, slavného amerického rockového bouřliváka, snílka i básníka. Muže, který je tanečníkovi dost blízký.

„Pro Baletní miniatury II mám připravena dvě čísla, obě děláme s Eliškou Černohlávkovou. Bude to jak klasické číslo z baletu Manon, tak i duet na moderní hudbu britské rockové skupiny Radiohead. Je ze živého záznamu, na CD zní ta písnička úplně jinak. Na první poslech jsem tedy vůbec nepoznal, že jsou to právě Radiohead," přiznal nominovaný tanečník.

Dost těžké číslo

„Je to docela těžké číslo, ale i srdcová záležitost. Mám z toho radost," prozradil Roberts Skujenieks. „Tančit právě s Eliškou je pro mě běžné. Také Baletní miniatury I jsme spolu dělali, už jsme na sebe zvyklí," prozradil. Miniatury si užívá i pro jejich pestrost hudební a žánrovou.

„Na volbě repertoáru se podíleli téměř všichni členové baletu. To jim dává křídla a radost z tance, kterou přetransformují do poselství pro své diváky," věří Vladimír Nečas. „Ovšem k vidění budou vedle veselých tanečních kousků i duety plné lásky, mystika, vášeň a technika baletní klasiky," dodává s tím, že to vše divákům předvedou renomovaní tanečníci, kteří už pobavili řadou rolí.

Spojuje nás radost

„Tedy střední generace i nejmladší členové ústeckého baletu, kteří mají převážnou většinu života tanečníka před sebou. Všechny spojuje radost a zaujetí tančit ve spojení s hudbou. Slibujeme i krásné choreografie, které bylo a je možné vidět i ve světě. Jenže my nabídneme také originály, které lze vidět zatím jen v Ústí," řekl šéf baletu pyšně.

Kvůli novince oslovil Deník i Vladimira Gončarova, v Ústí žijícího ruského sólistu baletu Severočeského divadla, který před pár lety získal pro krajskou metropoli prestižní Thálii za strhující výkon v roli romského chlapce Čobana ve zdařilém představení „Cikánské kořeny/í".

Musí být pestré

„Čím se od sebe loňské Baletní miniatury I a nyní nové Baletní miniatury II liší? Třeba svou dynamikou. Postavil jsem je tak, aby se při nich náš divák ani na chvíli nenudil. Aby zkrátka braly publiku dech," ubezpečuje Vladimir Gončarov. „Usilovali jsme všichni o to, aby byly co nejpestřejší, aby každé číslo Miniatur pobavilo, vyniklo."

Individualita? Každý

Vladimír Nečas pak prozradil, kdo v Miniaturách II vynikne. „Jistě naše primabalerína Margarita Plešková, sólisté Vladimir Gončarov, Michaela Procházková, Natálie Vasina, Vladimíra Slavík Podhorná, Roberts Skujenieks, Robert Király, Eliška Černohlávková, Elena Mazanová. A to není zdaleka vše. Vlastně každý tanečník je tu individualitou doslova a do písmene," je rád šéf baletu.

Vidět skvělý tanec je vždy zážitek. O to větší, zpestří-li jej zajímavé rekvizity. „S nimi počítáme," ujistil Nečas.

Ruksak, mobil, pero

„Ukážeme psaní milostného dopisu, využijeme ruksak, radio, mobil, lahvičku, tamburinu, šátek, kabelku i brýle a to prosím ve spojení s kostýmem balerínou," slíbil.

Sólista Vladimir Gončarov nejprve váhal, má-li prozradit, co chystá. Stál o překvapení, ale když už měl Deník snímky ze zkoušky…

Ona, on a živý zpěv

„Chystáme vystoupení s paní Pleškovou na hudbu Rossiniho, ani to zatím nikdy v ústeckém divadle nebylo. Miniatury vůbec, jednička i dvojka, jsou mimořádnou záležitostí," soudil. „Další číslo chystáme se zpěvem Inny Davidenko a s partnerkou Míšou Procházkovou na hudbu Wagnera. Když letos máme jeho rok…" připomněl Gončarov. „A tančit na živou hudbu, to je ta syntéza, která mě hodně baví," dodal Vladimír Gončarov.