Severočeské divadlo je třetí scénou v České republice, kde pobaví publikum operetní muzikál Casanova skladatele Zdeňka Bartáka a scénáristy Petra Markova. Premiéru tu měl v pátek, první repríza se zde uskuteční v neděli odpoledne od 17 hodin.

SÁZKA NA JISTOTU

Podle vedení divadla jde o sázku na jistotu. „Nejtěžší bylo vybrat obsazení na nejvyšší úrovni, abychom ho skloubili se zkouškami nejprestižnějších muzikálových scén v Praze,“ připomíná Tomáš Christian Brázda, režisér Casanovy, autor scény i otec představitele mladého Casanovy.

„Ale vyšlo to. Máme i hodně slavná jména,“ tvrdí režisér. Známý autor hudby k muzikálům, filmům i televizním seriálům Zdeněk Barták mu přitakává.

Zoo Ústí nad Labem - ilustrační foto. Slon indický
Ústecká zoo pojede v říjnu na takzvané přechodné období. Za snížené vstupné

„Všichni z Prahy obětavě dojíždějí na zkoušky, předvádějí tu velké výkony pěvecké i taneční. Jsem rád, že do projektu muzikálu Casanova s námi šli,“ říká. Těší se na staré a nové kolegy i tanečnice z Ústí.

ÚSTÍ JAKO BROADWAY

Přípravy bavily i hvězdného Mariána Vojtka. „Užívám si to tu. Baví mě pohrávat si s hůlkou, je to čistá improvizace. Kdysi jsem vyhrál jednu taneční soutěž, ale tančit už nechci. Ani když je tu výborný choreograf a tanečník Vladimir Gončarov,“ přiznává Vojtko, představitel hraběte Valdštejna. „Jsem rád za odlehčení, které mi inscenace nabízí. Konečně nehraju jenom démonického hrdinu, například Draculu,“ dodává.

Severočeské divadlo srovnává s těmi pražskými. „V Goya Music Hall je o dost větší pódium, ústecké je malé. Je srovnatelné se scénou v Divadle Broadway,“ všiml si pěvec Vojtko.

Zdroj: Deník/Radek Strnad

Za roli potrhlé hraběnky Karolíny z Dubna je v Ústí vděčná Radka Fišarová. „Většinou na jevišti trpím, umírám. Je skoro zázrak, když mohu hrát v komedii,“ směje se dáma ve své roli tu tam až protivná. Alternuje ji Dita Hořínková.

V hlavní roli dospělého svůdníka alternují Martin Novotný a Libor Žídek, desetiletého Casanovu pak hrají školáci Jan Christian Brázda nebo Viktor Antonio či Filip Antonio.

Muzikál napsal Zdeněk Barták v roce 2012 pro scénu v Hluboké nad Vltavou. Vyplatilo se to, měl tu tři úspěšné sezony, poté se stěhoval do Prahy do Divadla Broadway.

Snímky ukazují zajímavá zákoutí dvorků a dvorů v Ústí nad Labem
FOTO: Výstavu zakončí procházka do ústeckých vnitrobloků