Regionální ozvěny Febiofestu tu probíhají dva dny: ve čtvrtek a v pátek.

Festival, který letos slaví dvacáté výročí, přijel do Děčína představit i jeho „otec" a současně i prezident festivalu: režisér Fero Fenič.

„Při dvacátém výročí je důležité být v každém kraji. Nejsme sice komerční festival, ale chtěli jsme jít do všech regionů,"  prohlásil Fenič na úvod.

Když se Regionální ozvěny konaly na severu Čech naposledy, proběhly v Ústí nad Labem. S výsledkem ale nebyli organizátoři festivalu ani trochu spokojeni.

„Přišlo málo diváků a ani podmínky nebyly v Ústí nejlepší. Ta špatná zkušenost se dá ale vyvrátit,  Děčín na to má dobré zázemí," pochválil Fenič Kino Sněžník.

Do Děčína vybrali organizátoři průřez celým festivalem. Febiofest  letos nabízí 190 filmů z 57 zemí. V Děčíně jich mají možnost vidět diváci šest. Tři se promítaly ve čtvrtek, další tři pak v pátek, a to od 15:30, 17:30 a 20 hodin.

„Udělat regionální ozvěny festivalu je komplikované kvůli právům na promítání filmů. Snažíme se proto vždy domluvit, abychom dostali promítací práva nejen na pražskou část Febiofestu, ale právě i do regionů," dodal Fenič s tím, že by se, pokud bude festival v Děčíně úspěšný, do našeho města za rok zase vrátil i s 21. ročníkem.