Malá severočeská anabáze čeká Josefa Dvořáka, naši hereckou legendu. Nezapomenutelný vodník Čochtan i Moliérův Lakomec, který profesionálně začal v Kladivadle v Ústí (1965 - 1970), navštíví v pondělí místní radnici, večer má ústeckou derniéru hry a diváci mu popřejí k jubileu.

„Těším se na něj i na Jindru Jukla, který mu svítí. Oba tu začínali, Pepa je asi nejznámější český herec, který Ústí proslavil,“ řekl Ladislav Suchomel z DK Ústí. „Po představení promítneme krátký film Františka Šmahela o hře Hadrián z Římsů. Je němý, ale i z gest a pohybů vidíte, jak už mladý Dvořák bavil,“ slíbil.

Z oficialit ovšem známý a oblíbený Josef Dvořák moc radost nemá. Slaví radši v poklidu v kruhu blízkých.

„Už teď jsem z toho nervózní a učím se vázat uzel u kravaty,“ smál se herec, když jsem zmínil jeho chystanou návštěvu ústecké radnice.

Při loučení nezapomněl na příbuzné: „Mějte se pěkně a pozdravujte mé dvě sestřenice Marušku a Lídu. Málo se vídáme, ale já vím, že tam jsou. Už mi i blahopřály. Posledně jsme se viděli vlastně neviděli po představení. Ony jsou tak decentní, že si na mě koupily lístky, ale hned po představení upalovaly domů. A tak jsme si povídali jenom telefonem, když jsem se cestou z Ústí vracel do Prahy. Zdravím je tedy takto oficiálně přes ústecký tisk,“ smál se herec.

Děkoval jsem za rozhovor s tím, že už se těším, co si zase do Čochtana aktuálně přidá. „Zvlášť vaše postřehy a ústecké souvislosti mě pokaždé pobaví,“ řekl jsem. A co na to slavný Pepa? „Vono nejde se tomu vyhnout!“ řekl a smál se tak, jak jen on to umí. Tak hezké narozeniny, pane Dvořáku!