Divadelní sezona v Děčíně je u konce. Podle ředitele divadla Jiřího Trnky byla úspěšná.

Jak byste uplynulou divadelní sezonu zhodnotil?
Z mého pohledu to byla velice vydařená sezona. Prostřídali jsme všechny druhy divadelních žánrů, viděli jsme špičkové, mnoha cenami ověnčené inscenace, hráli tu velice známí herci stejně jako herci známí méně, ale o nic méně kvalitní. Vyložených průšvihů se stalo skutečně málo, spočítal bych je na prstech jedné ruky, takže mám z toho dobrý pocit.

Kolik přišlo diváků – a jak návštěvnost vypadá ve srovnání s uplynulou sezonou?
Především chci říci, že máme stále přes tisíc stálých předplatitelů, což považuji za obrovský úspěch v této ekonomicky složité době. Ve srovnání s minulou sezonou není téměř žádný rozdíl, jen v desítkách, divadlo navštívilo téměř 37 000 platících diváků, stejně jako v předchozí sezoně. Nicméně tržby nám stouply téměř o půl milionu, což souvisí s mírným zdražením vstupenek v této sezóně – a k tomu jsem samozřejmě tlačen stále stoupajícími cenami inscenací.

Jaké bylo nejúspěšnější představení letošní sezony?
To si netroufnu říci. Na začátku sezóny  – tedy na podzim 2011 – to bylo hned několik inscenací. Třeba Pan Kaplan má třídu rád z Městských divadel pražských nebo Mefisto z Palmovky. Ale bodovala také všechna představení z Divadla v Dlouhé – a měli jsme jich několik. Teď ke konci sezóny byla báječná Sugar z Palmovky, diváci byli nadšeni.

Co se naopak nepovedlo, o co byl mezi diváky minimální zájem?
To je těžké, říci to takhle. Například závěrečné představení D3 Spílání publiku byl velmi náročný, řekněme skandální titul, na který dorazilo jen 140 diváků. Asi čtyři během představení odešli. Nicméně ti, kteří zůstali, byli většinou nadšeni. Chodili děkovat mně i hercům. Takže to je vždy ošidné říci o něčem, že o to není zájem. Je. Ale je třeba menšinový.

Budete pokračovat v příštím roce v různých vernisážích v předsálí divadla?
Ano, určitě, první tři výstavy mám již předjednané. Začneme s výstavou Jana Bučiny, která dokumentuje povodně v našem městě před deseti lety. Ty fotky ještě nikde nevystavoval. To bude zahajovací vernisáž příští sezóny.

Čekají na diváky v nové sezoně nějaké novinky?
Abych nemusel předplatné zdražit, ustálí se 9 inscenací v každé předplatitelské skupině. Ve skupinách K a D1 již to bylo tradičně, nyní se to bude týkat i D2 a D3. Jedině exkluzivní předplatné E necháme na deseti inscenacích za sezonu – ale mírně je zdražíme – o 140 korun. Já z toho nemám radost, ale byl bych špatný hospodář, kdybych tato opatření nepodnikl.

Už víte, na jaká představení se mohou příští rok diváci těšit?
Ale ano, mám již poskládaný téměř celý podzim. Zavítá k nám Květa Fialová, Jarda Dušek, Ivan Trojan atd. Katalog předplatného právě připravujeme.

Úspěch měly koncerty, například Tomáš Klus. Budete v tom pokračovat?
V koncertech chceme pokračovat zcela jistě, v divadle mají neopakovatelnou atmosféru a většinou jsou beznadějně vyprodány. V říjnu plánujeme Lenku Filipovou, v listopadu Dana Bártu, před vánoci Fešáky, Orchestr Václava Hybše, Janka Ledeckého. Tak já myslím, že si každý najde to své.