Většinou je uvidí Praha, ale ani na severu Čech se nudit nebudeme. A to díky ústecké indie rockové kapele Houpací koně i díky divadlům jako je DVD Litvínov, Severočeské divadlo, Měszské divadlo v Mostě či Činoherní studio v Ústí.

Slavní a úspěšní (před 100 milionů prodaných desek) Depech Mode; ti přivezou své nové, již 13. album, které vydají v březnu 2013 na labelu Columbia Records. „Jsem velmi spokojený s tím, jak album dopadlo," komentuje vznik alba Martin Gore, hlavní autor hitů, kytarista, hráč na klávesy a zpěvák. „Depešáci" vystoupí 23. června 2013 v pražské Synot Tip Areně. V Praze tak nezahrají zdaleka poprvé, padla tak ovšem fáma, či spíše naděje, že tato britská legenda zahraje v létě 2013 poblíž Liberce na open air festivalu Benátská noc.

Glen Miller, cirkus, hnízdo

A Ústecký kraj? V pátek 11. ledna vstoupí v DK Ústí slavný swingový Glenn Miller Orchestra a na Zimním stadionu v Ústí nad Labem 24. března Čínský národní cirkus Feng Shui. V obou případech lze mluvit o Události, vstupenky na obě show již jsou k mání v předprodejích.

Divadelní smršť čeká Městské divadlo v Mostě: 15. února má premiéru „Přeletu nad kukaččím hnízdem" (režie Pavea Khek) dle románu Kena Keseye, „historka o chladné vrchní sestře Ratchedové, svérázném veteránovi z Koreje McMurphym i ostatních pacientech psychiatrie."

Bůh masakru i Hrátky

Drama o setkání rodičovských párů „Bůh masakru" v režii Věry Herajtové má v Mostě premiéru 29. března. Na českou premiéru francouzské tragikomedie Roberta Pingeta „Král a Baga" (režie Lukáš Kopecký) zve Most 22. března 2013. Vděčnou situační komedii Tři v tom v režii Kateřiny Dušková poprvé MDM uvede 17. května 2013.

Cesta k dokonalé svatbě se komplikuje, když se Bill po bujarém loučení se svobodou, vzbudí vedle cizí ženské v komedii „Dokonalá svatba" (premiéra 21. června). „Drama i komedie Drdova, Hrátky s čertem, v úpravě i v režii herce Jiřího Krause uvedeme v MDM v premiéře 14. června 2013," řekla mluvčí scény Ivana Bonaventurová.

Loučeni? Nord Ost a Čudo

Činoherní studio v Ústí (ČS) má v pátek 18. ledna derniéru dramatu NordOst o přepadení moskevského divadla čečenskými teroristy. V sobotu 26. ledna se s ČS loučí hra Život je čudo, monodrama Matúše Bukovčana. „Tkalci, historické drama ze severu Čech, uvedeme v premiéře v březnu v režii Vanesy Denisy Emde (Německo). Bude to velmi zajímavé německo české zkoušení. Takové už Činoherní studio dlouho nezažilo. Od února nás pak čekají různé variace novinky Romeo a Julie, a to s různými hosty. Dál se pak u nechte překvapit," řekla Jana Válková, mluvčí ústeckého Činoheráku, scény, která loni slavila 40 let existence.

Vrátí se jezero, Noc poprvé

Nové uvedení nové verze Baletního koncertu „Baletní miniatury II" přinese i originální choreografie světových autorů v podání a pojetí ústeckých tanečníků poprvé v Severočeském divadle v Ústí 1. února. „Je to již šestý baletní koncert, prezentující různožánrové (klasika, současný tanec, také charakterní tanec s lidovým ) styly," prozradil Vladimír Nečas, šéf ústeckého baletu. „Dále chystáme premiéru Labutího jezera v novém hávu dekorací, kostýmů, pojetí a režie," slibuje Nečas. „Baletu bude v detailech pojat novým způsobem, ale zůstane kouzlo, romantika a vztah pohybu a hudby Petra Iljiče Čajkovského. Ta z titulu tvoří, vedle citované originální choreografie z 19. století, celosvětově známou perlu klasického baletu. Slibuji i vrcholné výkony sólistů a baletního sboru," doplnil šéf ústeckého baletu.

Stejné divadlo v dubnu zve na slavný Svobodův a Vrchlického muzikál „Noc na Karlštejně" v novém nastudování a v červnu na operu „La traviata".

DVD pozve i Horáčka

Svou první letošní novinkou potěší Docela velké divadlo Litvínov (DVD) především děti. „Na 22. února od 19.00 zveme na premiéru inscenace Ferda Mravenec. Druhou premiéru máme v sobotu dopoledne," řekla Jana Galinová, dramaturgyně i herečka DVD. A zve na dramatizaci slavných dobrodružství dětského hrdiny Ferdy Mravence a jeho přátel.

DVD hlásí také comeback. Vrací se do něj úspěšný titul z cyklu pořadů se slavnými osobnostmi, jeho prvním hostem letos bude na první jarní den, 21. března, proslulý český textař a novinář Michal Horáček, spoluautor hitů dvojice Hapka a Horáček vč. písní pro Hanu Hegerovou

Na 26. března Litvínovští chystají k Mezinárodnímu dni divadla a Mezinárodnímu dni učitelů reprízu svého úspěšného písničkového představení Dům splněných snů, písničkovou vzpomínku na 20. století v podání celého souboru. Tento úsměvný i nostalgický kabaret měl velký úspěch také při zájezdu DVD do USA a Kanady.

Koně chystají desku

A ještě plány ústecké indie rockové kapely Houpací koně. V únoru vyjde na vinylu společný singl Houpacích koní a pražských Please the Trees (PTT).

„Od každé kapely to je jedna písnička, naše se jmenuje Desire City. Singl pokřtíme s PTT na společném koncertu v Ústí v Mumii v sobotu 16. února, následovat budou koncerty v Čechách i na Moravě¨. Některé s PTT, některé s Prodavačem, další pojedeme sami. A někdy v květnu bychom chtěli začít točit desku, jako předchozí Hotel Palace ji budeme dělat s Honzou Brambůrkem," prozradil Jiří Imlauf, zpěvák, kytarista a autor písniček Koní.

„Chceme, aby i ona vyšla na vinylu. Hotel Palace je rozprodanej, necháme vylisovat další várku. Už pár měsíců horlivě děláme na nových písničkách, myslím, že jsem neměl kytaru častěji v ruce, než teď. A 17. ledna zahraju sólově v Ústí v Café Max," dodal Jiří Imlauf.