Krušnohorské divadlo v Teplicích zve v úterý od 19.00 na klasický americký muzikál Funny Girl v nastudování Severočeského divadla opery a baletu v Ústí v režii hostujícího Lumíra Olšovského s pražskou muzikálovou zpěvačkou i herečkou Monikou Absolonovou v hlavní roli.

Báječná Monika

Vstupné je 150 260 Kč, ovšem výkon báječné Moniky za to stojí. Jako kabaretní umělkyně ze 30. let Fanny Briceová je rozjívená i smutná z krachujícího vztahu k hazardnímu hráči, na jevišti se ve skvělých (těžkých) muzikálových číslech doslova rozdává. Je to komediantka i žena s tragickým osudem.

Muzikál proslavilo filmové zpracování s Barbrou Streisand (Oscar za nejlepší ženský herecký výkon) i Omarem Sharifem v hlavních rolích, Barbře může temperamentní a charismatická zpěvačka Monika Absolonová směle konkurovat i ve zpěvu.

Shodou okolností láká v úterý večer na muzikál i Městské divadlo v Děčíně. Představení Ještěři přiveze Klicperovo divadlo Hradec Králové. Vstupné je 100 200 Kč, délka inscenace přes 2,5 hodiny.

Belko ze Sto zvířat

Muzikálová hra, k níž napsal texty písní Tomáš Belko, spoluzakladatel, trumpetista a autor textů písniček skupiny Sto zvířat, vypráví o gaunerech a životních outsiderech. Bizarní okolnosti v ní svedou do oprýskaného kulturního domu skupinu třicátníků, někdejších žáků 8.C, kteří se dávno vzdali svých životních snů a nadějí a hibernují za sklem svých muzejních vitrín jako pravěké fosilie. V režii Davida Drábka se s hrou Děčínu představí početný herecký tým.

Nenechte se zmást, ale na plakátech a v běžných programech Severočeského divadla opery a baletu (SDOB) na středu 12. ledna chybí představení Baletní miniatury. Přesto budou! „Baletní galavečer už je, myslím, každoroční tradicí našeho divadla,“ říká Vladimir Gončarov, sólista baletu i choreograf tohoto večera.

Tanec šitý na míru

„Ale tentokrát to je trošku jinak. Už název Baletní miniatury aneb Tanec šitý na míru… prozrazuje, že uvidíme ukázky z baletů vybrané či přímo ušité na určité tanečníky souboru z Ústí. Všichni se mají v čem předvést, a nebudou to ukázky z běžných představení, které máme nyní na repertoáru,“ slibuje tanečník.

„Publikum se určitě nebude nudit. Klasické choreografie se během programu střídají s moderními a folklorními, budou také komická čísla!,“ tvrdí Vladimir Gončarov.

Milovníci klasického baletu uvidí i Korzára, Coppelii, Raymondu. Zatančíme na klasickou hudbu Chopina, Bizeta či Rachmaninova, z té současné zazní například Michael Nyman a Cole Porter, ale třeba také The Dhol Foundation nebo Čechomor. A věřte bude hodně veselo,“ směje se tanečník.

„Diváci tak mohou volit dle svého gusta, současně se více seznámí se všemi členy našeho souboru,“ věří choreograf.

Zatančí i pěvkyně?

Upozorňuje i na hosta, operní pěvkyni Innu Davidenko. „Slibuji ale ta tančit nebude,“ opět se směje. A jak vidí Vladimir Gončarov na středu plánovaný pořad? „Je to veselé odpočinkové představení, opravdový barevný „koktejl“ pro pobavení. Nebudete litovat, ze jste vyrazili do divadla!,“ zve návštěvníky, kteří balet milují, nebo chtějí zažít něco nového.