1) Prozradíte, co byl v roce 2011 váš největší kulturní ZÁŽITEK?

2) A co za rok 2011 vnímáte naopak jako PRŮŠVIH v kultuře?

3) Je i něco, co byste DOPORUČILI z uplynulého roku (či coby trvalou hodnotu) jako zajímavé, zábavné, důležité? CD, film, knihu, TV/rozhlasový pořad, představení divadla, DVD, koncert nebo výstavu, popřípadě cokoli jiného…



JAROSLAV „JARO“ BALVÍN

Doporučím knihu Mapy a území


1) Učinil jsem pozdní objev jednoho internetového serveru pro sdílení dat. Díky němu se člověk dostane mj. k českým i zahraničním filmům, které se v tuzemských kinech již nehrají, nebo se v nich a to spíš nikdy nehrály. Zkouknul jsem např. skoro kompletního Allena a Chytilovou režiséry, kterých si nesmírně vážím. Kultura celého světa za pár kliknutí až do domu, to je velký zážitek.

2) Na stejném serveru se dá stáhnout i nová muzika, kterou by si jinak měl člověk koupit na CD. Takoví interpreti jako MidiLidi, Čokovoko a další už se asi nikdy neetablují jako hvězdy „českého hudebního nebe“ jako kdysi Gott, Olympic a další dinosauři. Hvězdu dělají vydělané peníze, ne posluchačská základna, která je u mladých a progresivních kapel či projektů momentálně asi podobně silná jako v začátcích Goťáka a spol. Je ale třeba si uvědomit, že za ten průšvih nemůže generace našich rodičů, která nemá vkus a sedí na důležitých pozicích i jako rozhlasoví dramaturgové. Můžeme si za to my sami.

3) Čtenářský zážitek roku mám z posledního románu francouzského spisovatele Michela Houellebecqa Mapa a území, který loni vyšel česky. Autora sleduji již od jeho první knížky Rozšíření bitevního pole a u Mapy a území, jeho 6. románu, jsem měl velmi zvláštní pocit, že jde o text psaný pro mě; tak silně už jsem se postupem let ztotožnil s Houellebecqovým psaním, že přemýšlím skoro stejně jako on.

Jaroslav BALVÍN je editor a spisovatel z Litoměřic
VĚRA BARTOŠKOVÁ

Hvězdy jsou drahé, divadla živoří


1) „Největších“ kulturních zážitků jsem letos posbírala celou řadu. V Praze a na Ústecku. Těžko vybírat nej ze všech Nej. Těší mě, že se objevují v severních Čechách a v nuzných současných podmínkách pro tvůrce díla jako skvělá sbírka Na hraně stínu teplické básnířky Marie Dolistové, nebo tajemně hororová próza Společenství vlků spisovatele Vladimíra Pospíchala, inspirační byl pro mě koncert z novátorských děl studentů teplické konzervatoře, který proběhl v rámci sympozia Vznášení nad krajinou pořádaném Společností přátel města Duchcova v duchcovském zámku… aj.

2) Čím dál tím víc mi nesedí tzv. populární a zábavné kulturní megaprojekty a je jedno, kdo je organizuje. Většinou je za tím skrytý pouze zájem zviditelnit „někoho“. Aby byl viditelný a tím i volitelný. Spolykají horentní finanční prostředky z krajských, městských a obecních rozpočtů a na kvalitní tvůrčí kulturu a umění už nezbývá. Proč má být vystoupení Karla Gotta nebo Lucie Bílé o statisíce dražší než koncert našich virtuosů a pěvců proslavených svým talentem a mnohaletou pílí po světě? Že živoří divadla, která očišťují a prosvětlují často stresovanou a frustrovanou kulturní veřejnost z dění kolem nás i ve světě? U básníků a literátů se pak pokládá za samozřejmé, že vydávají svá díla nebo recitují na autorských čteních většinou zadarmo.

3) Doporučím vynikající dramatizaci prózy Milady Součkové v divadle Kolowrat v Praze „Historický monolog (Zpověď prezidenta Emila Háchy)“ i drama „Nepřítel lidu“ v Činoherním studiu v Ústí. Sympatické a na úrovni jsou aktivity nově otevřeného muzea v Ústí nad Labem. Kromě často zcela vyprodaných koncertů Severočeské filharmonie v Teplicích ráda zavítám na koncerty a výstavy v nově opravených kostelech, cenných historických objektech, kapličkách a nebo těch, o jejichž záchranu zápasí často stateční jedinci, spolky či osvícené malé obce po kraji. Doporučuji strhující, sžíravý román „Keltův sen“ od peruánského spisovatele Mario Vargas Llosa. Doporučila bych i severočeským knihkupcům, aby se více věnovali a nepodceňovali regionální literaturu často bývá až po smrti autorů objevována a oslavována. Či je to její trvalý úděl…?

Věra BARTOŠKOVÁ, básnířka, vydavatelka, Duchcov
PETR BEROUNSKÝ

Oslovil mě balet Jessie a Morgiana


1) Bylo jich opravdu hodně, díky mé práci. Ale nejvíce mě oslovilo baletní představení Jessie a Morgiana nastudované v Ústeckém divadle opery a baletu.

2) Kdyby se „povedlo“ představitelům města zavřít naše ústecké divadlo. Taky mě mrzelo, že se nepodařilo loni v létě Labutí jezero v Letním kině v Ústí. Mohl to být zajímavý kulturní zážitek.

3) Jako ústecký patriot a milovník divadla baletek obzvlášť doporučuji inscenaci Severočeského divadla opery a baletu Jessie a Morgana, podle mě je to nejlepší představení sezony. Viděl jsem celkem čtyřikrát a stále jsem se nenabažil. A doporučím i film Kajínek.

Petr BEROUNSKÝ je profesionální fotograf z Ústí
JIŘINA BISCHOFFIOVÁ

Poslechněte si CD Petra Linharta


1) Je docela těžké vybrat jednu akci. Zajímavé byly přednášky v rámci Ostrovní akademie pořádané sdružením Středohoří sobě, kde jsem měla možnost poznat zajímavé lidi. Určitě silný zážitek bylo provedení Máchovy básně Máj v petrovickém kostele. Krásná byla oslava návratu Schönsteinského anděla do Tisé, ale i akce našeho sdružení Chvojensko se vydařily.

2) Vezmu-li pojem kultura obecně, největším průšvihem je pro mě kultura jednání a projevu některých lidí. Loni jsem se obecně i na vlastní kůži setkala s opravdu hnusnými projevy nekulturního chování některých lidí.

3) Číst knížky moc nestíhám a se sledováním filmů to také není slavné, ale určitě bych doporučila čtenářům CD písničkáře Petra Linharta (např. „Sudéta“ nebo „Autobus do Podbořan“). Já jsem jeho písničky vůbec dřív neznala, poznala jsem je, až co jsme začali spolupracovat a Petr uspořádal zatím dva koncerty v rámci našich „kostelíkových projektů“. Určitě to neosloví všechny, ale kdo má rád dávné příběhy, trochu tajemna a jinotaje, tomu se jeho písně budou líbit. A také určitě v tomto roce Petr někde „u nás“ zazpívá. Naplánujeme to.

Jiřina BISCHOFFIOVÁ, Luční Chvojno. Místopředsedkyně OS Chvojensko a manažerka MAS Labské skály
ALEŠ BROŽEK

Užil jsem si koncert BKO


1) Stále ještě jsem pln dojmů z Vánočního koncertu ústeckého Bendova komorního orchestru (BKO) v SDOB.

2) Jednoznačně zrušení baletu Labutí jezero v Letním kině v Ústí. Ale mohou si za to jen a jen Ústečané.

3) Určitě řadu knížek. Letos jsem byl v třistačlenné (!) porotě, která hlasovala o cenách Magnesia Litera, a tak jsem musel přečíst mnoho knih. Sice jsem doporučil knihu Jana Balabána Zeptej se táty na Knihu roku, ale stejně tak mne velmi oslovil román Sidra Noach Davida J. Novotného.

Aleš BROŽEK, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí
IVONA BŘEZINOVÁ

Výpravná Historie Evropy je skvost


1) Zážitek je vydání velké výpravné obrazové publikace „Historie Evropy“ autorek Renáty Fučíkové a Daniely Krolupperové. Nakladatelství Práh tak do světa vyslalo knihu, která je opravdovým skvostem.

2) Zvýšení DPH na knihy. Bojím se, aby se z knih postupně nestalo výlučně luxusní zboží. To by znamenalo návrat do doby před vynálezem knihtisku, což je dost tristní představa.

3) Kromě Historie Evropy mě upoutala kniha Ivy Procházkové Uzly a pomeranče a nové vydání textů Karla Jaromíra Erbena s názvem „Živá voda“, kterou působivě dotvořila japonská ilustrátorka Iku Dekune.

Ivona BŘEZINOVÁ, rodačka z Ústí, nejúspěšnější současná česká spisovatelka knih pro děti a mládež
FRANTIŠEK ČERNÝ

Hraní s Gerrym byl zážitek


1) Koncerty a spolupráce s Gerrym Leonardem na naší nové desce Místečko.

2) Výskyt a opakování Gerryho Leonarda na české scéně.

3) Přelet nad kukaččím hnízdem film i knížku. Obě díla mají v dnešní době hned několik rozměrů.

František ČERNÝ, zpěvák, zakladatel a autor písniček hudební skupiny Čechomor
ZORKA ČUCHALOVÁ

Práce v knihovně je můj koníček


1) Je to asi obdobím Vánoc, kdy sice člověk prožívá chvíle klidu, ale zároveň se obrací s nostalgií zpět k tomu, co jej v uplynulém roce nejvíce zasáhlo. Kulturních zážitků bylo nepřeberně. Mně se však honí hlavou vzpomínky na ty, kteří nás loni opustili… Arnošt Lustig, mácholog Pavel Vašák, Ivan Martin Jirous. Ještě v předloňském roce jsme měli tu čest je přivítat v naší knihovně a dnes… zůstaly jen opravdu nezapomenutelné zážitky.

2) Pracuji celý život v knihovně a tato práce je mým velkým koníčkem. Snažíme se, aby všem našim čtenářům, malým i dospělým, bylo u nás vždy příjemně. A hlavně aby i v letošním roce, po zvednutí daně, zůstali tito lidé nadále milovníky knih.

3) Velice mě oslovila kniha spisovatele Josefa Formánka Umřel jsem v sobotu.

Zora ČUCHALOVÁ, zástupkyně ředitele, Knihovna Karla Hynka Máchy v Litoměřicích