Předchozí
1 z 5
Další

Jakub Tichý, ředitel ostravského divadla Komorní scéna Aréna:

Ředitel ostravské Komorní scény Aréna Jakub Tichý.Jakub Tichý.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Pohybuji se nejčastěji mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem, takže mé tipy se týkají těchto míst. V centru Ostravy mě poslední dobou baví Nha Cretcheu kapverdského kuchaře Jamieho nebo japonský street food Maido. Na rychlý oběd se dá zajít třeba do restaurace U Kluků. A samozřejmě se vždycky snažím chytit nejlepší food truck v galaxii – Mutant Fast Food. Pokud jde o pití, nemohu nezmínit hospodu U Oráče v Hrabůvce se sedmi pípami a prapodivnými pivy. Ve Frýdku-Místku stojí za zmínku dobrá semi-korea v Benu nebo výborná plzeň ve vinárně (sic!) Pod věží.

Vašek Müller, ředitel festivalu Slunovrat (dříve v Hradci nad Moravicí, nyní Opava):

Šéf festivalu Hradecký slunovrat Václav MüllerVáclav MüllerZdroj: Deník/Gabriela Stašová

Já zcela podlehl aktuální módě zajímavých a kreativních bister. Jako gastronomické centrum země v tomto smyslu se mi teď jeví Brno, kde se bistra a kavárny navíc pojí s velmi zajímavým designem, což mě také baví a oslovuje. Barevné a kreativní jídla z různých oblastí světa, to je vlastně takové milé cestování pomocí chuťových buněk. Prostě radost. Jsem moc rád, že v tomto směru ožívá i náš kraj, byť lehce pomaleji. Oblíbených podniků v tomto směru už mám více, ale pokud bych měl "vypíchnout" pouze jeden, tak určitě kavárnu a bistro Malé Café v Krnově, kde majitelka a špičková baristka Šárka Bolatzká dokazuje, že podnik, který byste čekali spíše třeba v Londýně, může přinášet radost a (v neposlední řadě i osvětu) i v malém slezském městě.

Vladimír Polák, politik a herec:

Tisková konference politické strany Ostravak, 31. května 2022 v Ostravě. Vladimír Polák.Vladimír PolákZdroj: Deník/Lukáš Kaboň

To je složité. Rád mám snídani v Restauraci V Zahradní nebo v Tyršově ulici bistro La petit conversacion, pak mám moc rád sushii a nejkvalitnější je v Gokaně, skvělé jídlo je v restauraci Hogo fogo, a večer u vína nebo i piva mám rád po tréningu golfu Golf park Lhotka, kde je i skvělé jídlo. Pivo jsem měl rád U Křižánků nebo U Rady, ale dlouho jsem tam nebyl. Vedle divadla Mír je Olies, tam také skvěle vaří. Steaky dělají výborně v Restauraci Kartáč v Mariánských horách. Restaurace Bernies - ta mi také vyrazila dech. Pro posezení nad vínem je excelentní Cafe Au pere tranquille. Ale já moc do restaurací a hospod nechodím, tak nevím.

Karin Lednická, spisovatelka:

Spisovatelka Karin LednickáKarin LednickáZdroj: Gabriela Stašová

Těch je! Tak já to tedy aspoň rozdělím, můžu? Na pivo chodím nejraději do úžasné Obecní hospůdky Velká Lhota, což je přes kopec od Valmezu. Protože když jsem tam, znamená to, že jsem na chalupě a mám prázdniny. Na jídlo chodím nejraději do taverny Agiu Georgiu na zámečku v Ostravě-Porubě. Protože vaří opravdu fantasticky a díky skvělé obsluze se tam člověk cítí jako doma.

Radek Hajda, metalový kytarista a hudebník (kapela Silent Stream of Godless Elegy):

Kytarista Radek HajdaKytarista Radek HajdaZdroj: Se souhlasem Radka Hajdy

Mám rád exotiku, zejména indická kuchyně mi učarovala, ale prostředí zdejších indických restaurací je poněkud diskutabilní. Pokud se zamyslím, kde jsem byl za poslední dva roky o víkendu nejčastěji na dobrý oběd, vychází mi z toho jednoznačně Ostravarna U Jubilejní. S pivem to je jednoduché, jedu ve svrchně kvašených, takže Dock, Kurnik Šopa, Barunka Speciál Bar, Psí kusy.