Řeč je o hráčích hokejového klubu Varnsdorf, který má v současné době více než padesátičlennou základnu dětí od 5 do 11 let, a to nejen českých, ale i německých a je jediným aktivním hokejovým oddílem mládeže ve Šluknovském výběžku. Přesto varnsdorfské hokejové naděje, které patří k nejlepším týmům v Ústeckém a Libereckém kraji, stále hrají na stadionu, který víc jak deset let čeká na rekonstrukci. Varnsdorfský zimák má ovšem i jiná nej – je například jediným zimním stadionem v Ústeckém kraji bez zastřešení. K těm patří i patálie, které hokejový trenéři zažívají při pořádání turnajů pro malé hokejisty. Stačí jen nabídnout hostům ochutnávku hráčských toalet, aby odjížděli s pocitem, že zanedbanější sportoviště už dlouho neviděli.

Velký zájem

Jenže ze zanedbaného zimního sportoviště nejsou nadšení pouze hokejisté, ale i varnsdorfská veřejnost. „Nejde jenom o zájmy hokejistů, ale i o sportovní vyžití veřejnosti, škol, školek. Vždyť varnsdorfský zimák patří k nejnavštěvovanějším  místům v okrese Děčín,“ řekl předseda HC Varnsdorf Zdeněk Damašek. 
Ovšem to, zda se z varnsdorfského zimáku vůbec někdy stane důstojné místo pro zimní sporty ve městě, ale opět zůstává ve hvězdách. Ani letos město totiž s jeho rekonstrukcí nepočítá. Pravdou přitom je, že rekonstrukce zimního stadionu je v předvolebních obdobích pravidelně na prvních místech ve volebních programech všech politických stran – od levice až po pravici – při komunálních volbách. Pravdou také je, že v pravidelných anketách pořádaných městem se vždy rekonstrukce umisťuje na předních místech. Naposledy tomu bylo i při té poslední, kterou dalo město do placu loni v říjnu v anketě Fóra pro města. Modernizace zimního stadionu skončila na třetím místě. Do třetice pravdou také zůstává, že zimní stadion je již řadu let připraven na rekonstrukci, jen se stále nedaří najít vhodný dotační titul. Otázkou však zůstává, zda se město vůbec snaží nějaký hledat.

Zamítnuté žádosti

Přitom již minimálně pět let má město zpracovanou projektovou dokumentaci na rekonstrukci a zastřešení velké ledové plochy zimního stadionu, která by jej změnila v multifunkční celoročně využívané sportovní zařízení. „Na modernizaci zimního stadionu ve Varnsdorfu se město opakovaně snažilo zajistit financování z dotací a v průběhu minulých let, od roku 2007, žádalo z programů Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva financí nebo z Regionálního operačního programu Severozápad. Žádosti ale nebyly schváleny,“ uvedla projektová manažerka města Petra Vojtěchová. Dodala, že vzhledem k tomu, že se jedná o investici v předpokládaných nákladech téměř šedesáti milionů korun, nebylo možné akci realizovat z rozpočtu města, zvlášť poté, kdy město financovalo dříve zmiňovanou rekonstrukci objektu Městského centra kultury a vzdělávání a zahájilo rekonstrukci a dostavbu krytého plaveckého bazénu.

Město mlží?

Podle Zdeňka Damaška se ale město pouze vymlouvá na celkovou cenu rekonstrukce stadionu, která již dávno není aktuální. „Podle architektů by úplně stačilo, kdyby město alespoň pro začátek nalezlo osm až deset milionů na jeho záchranu. V minulosti město ve svém rozpočtu, i bez získaných dotačních titulů, našlo devadesát pět milionů na rekonstrukci plaveckého bazénu, či dvaašedesát milionů na rekonstrukci knihovny. Na zimák, který je v dezolátním stavu, se ovšem stále nedostává,“ připomněl.
Zpracovaná projektová dokumentace na rekonstrukci zimního stadionu ve Varnsdorfu, do které město investovalo téměř šest set tisíc korun, tudíž i nadále zůstane podkladem pro případnou budoucí realizaci stavby.