Původně navrhovaný osmiskupinový model byl nakonec přehlasován a třetí nejvyšší soutěž se vrací ke třem skupinám. Osmiskupinový model vzal za své v momentu, kdy se do soutěže nepřihlásil jeden z loňských vítězů kvalifikace o 2. ligu z Velkého Meziříčí. Další velký otazník visí nad tím, jak to nakonec bude s licencí, která stále ještě patří Břeclavi.

„Za nás je tento model určitě lepší, než hrát na osm skupin. Zdá se mi to i spravedlivější, zápasy jsou rovnoměrně rozdělené. Optimální je i počet utkání. Je to určitě lepší varianta," sdělil Deníku manažer HC Děčín Jan Havlíček.

Obě „české" skupiny Západ a Střed budou mít deset týmů a základní část nabídne 36 utkání (čtyři kola systémem každý s každým). Moravská skupina bude rozdělena na dvě podskupiny s názvy Sever a Jih.
Novinkou je to, že v základní části se bude pětiminutové prodloužení hrát ve třech hráčích na každé straně, v play-off se bude hrát prodloužení na 10 minut čtyři na čtyři.

Do play-off postupuje ve všech třech skupinách tradičně první osmička. Vyřazovací boje se budou hrát na čtyři vítězná utkání. První kolo se bude hrát v rámci skupin Západ i Střed zvlášť klasickým systémem. Další kola (čtvrtfinále a semifinále) se již budou hrát křížem skupin Západ a Střed. Do kvalifikace o WSM ligu postoupí vítěz moravské části a oba finalisté českých skupin Střed a Západ.

Děčínu tak odpadnou daleké zájezdy do Pelhřimova nebo Moravských Budějovic. „Ale zase pojedeme dvakrát do Klatov a Vrchlabí. Ale to cestování by mělo být levnější. Líbí se mi to, že play-off se bude hrát na čtyři vítězné zápasy, prodloužení v základní části se bude po vzoru NHL hrát tři na tři. Jak už jsem řekl, pro nás to bude asi lepší varianta," dodal Havlíček.

Začátek sezony je naplánován na středu 14. září 2016, poslední kolo základní části se odehraje 4. března 2017.

Skupina Západ: Děčín, Jablonec n. N., Vrchlabí, Trutnov, Bílina, Kobra Praha, Řisuty, Klatovy, Klášterec n. O., Sokolov.