„Za výkon v úvodu první třetiny a také za tu poslední si to vítězství zasloužíme. Ale byli jsme šťastnější. Kluci ukázali obrovskou morálku a srdíčko," pravil bezprostředně po zápase trenér Děčína Jaromír Carvan.

Začátek měli Medvědi famózní. Po chybě domácí obrany je brzy dostal do vedení kapitán Oliverius. V 9. minutě se ten samý hráč proměnil v asistenta, v přesilové hře namazal Zikovi, který tak dal čtvrtou branku v této sérii. Jenomže domácí stihli do konce třetiny vyrovnat. Během 105 sekund nejprve snížil Šťáva, v početní převaze pět na čtyři se pak trefil Peroutka. „Naše fauly dostaly domácí na koně, Budějovice postupně převzaly aktivitu," přiznal Carvan.

Prostřední část hry ovládali domácí, byli aktivnější a navíc Děčínu odskočili na rozdíl dvou branek. Nejprve využil druhou přesilovku Žihadel Šťáva, prakticky minutu před druhou sirénou tečoval Peroutkovu střelu od modré Krutiš. „Domácí hráli na malém hřišti hodně kontaktně. Ve druhé třetině nás dostali pod tlak a byli lepší," uznal hostující kouč. „Přestali jsme hrát a čekali, co se bude dít," zlobil se kapitán Michal Oliverius.

Jenže Medvědi ukázali obrovskou morálku a neskutečně se vrátili do takřka ztraceného zápasu. Po snížení Volrába, který se trefil poprvé v play-off, přišla domácí odpověď. Třetí početní výhodu v zápase totiž přetavil v pátou branku Kliment. A s hosty to vypadalo zle nedobře.

Závěr základní hrací doby ale patřil svěřencům trenéra Jaromíra Carvana. Dvě minuty před koncem brankář Dudáček pouze vyrazil střelu Kaltenböcka, s pohotovou dorážkou přispěchal Faigl a snížil na rozdíl jediné trefy. Navíc využil druhou přesilovku Děčína. V čase 59.26 hosté srovnali. Stalo se tak při hře bez brankáře, Kaltenböck vystřelil a jeho střelu nasměroval do sítě Volráb. „Jsem rád, že se Dan konečně trefil. Nechal si to opravdu na vhodnou chvíli," usmíval se Carvan.

Diváci tak dostali hokejový přídavek v podobě prodloužení. V něm mohl rozhodnout kapitán Michal Oliverius, který po faulu na svou osobu zahrával trestné střílení. Jeho forhendový blafák se ale do branky bohužel nevešel. „Ještě než jsem vyjel, tak jsem věděl, co chci udělat. Ale byl prostě špatný led, mokré rukavice a já prostě netrefil bránu. Naštěstí nás to nemuselo mrzet," vzpomínal zkušený děčínský útočník.

Rozhodnutí tak nepřineslo ani nastavených deset minut, zápas definitivně rozsekly samostatné nájezdy. I tato disciplína nebyla pro slabé povahy. Nájezdy dospěly až do šesté série, kde rozhodl zatím klíčový děčínský útočník. Lukáš Zika totiž proměnil hned dva a vystřelil Děčínu obrovskou radost. „Prodloužení bylo vyrovnané, škoda neproměněného nájezdu. Nájezdy? To už je loterie," konstatoval Carvan, který ocenil přínos útočníka, který se v děčínské sestavě objevil až v lednu. „Víme, že Lukáš je koncový hráč. Tahle série mu zatím sedla. Proměnil hned dva nájezdy, což je dobré jak pro něj, tak pro celý tým," pochvaloval si děčínský trenér.

„Pochvalu zaslouží také Čahy (brankář Jan Dlouhý). Podržel nás v zápase, to samé platí o nájezdech," zdůraznil Oliverius.

Celá série se tak za stavu 2:1 pro Medvědy přesouvá do Děčína. Tam se bude hrát čtvrtý zápas, který na programu v pátek 3. března od 18.00. „Jsme v malé psychické výhodě. Ale musíme jí potvrdit v pátek na domácím ledě. Nechci předbíhat, ale pokud bychom to zvládli, budeme mít mečbol. Ale bude to hrozně těžké. Čeká nás dlouhá cesta domů, ve čtvrtek lehce vybruslíme a pak to přijde. Chceme vyhrát a odskočit soupeři na dva zápasy," uzavřel vše Jaromír Carvan.

Mor. Budějovice – Děčín 5:6 sn (2:2, 2:0, 1:3 – 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Šťáva (Mikeš), 14. Peroutka (Rytnauer, Krutiš), 30. Šťáva (Mikeš), 39. Krutiš (Peroutka), 46. Kliment (Matějka, Rytnauer) – 3. Oliverius (Navarra), 9. Zika (Oliverius), 42. Vorláb (Macek), 58. Faigl (Kaltenböck), 60. Vorláb (Kaltenböck), rozhodující nájezd Zika.
R: Slavka – Maťašovský, Kleprlík. Vyloučení: 6:8. Využití: 3:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 493. Stav série: 1:2.
HC Děčín: Dlouhý – Hříbal, Molnár, Chmel, Zdvořáček, Vaněk, Kaltenböck, Michajličenko – Hašek, Volráb, Oliverius – Zika, Navarra, Zajan – Macek,Vacek, Faigl – Kopta, Rubeš.

Nejlepší hráči HC Děčín podle kanadského bodování (po třetím zápase):

Lukáš Zika 6 (5+1), Michal Oliverius 5 (1+4), Daniel Volráb 4 (3+1), Tomáš Faigl 4 (2+2)