Šikovný centrhalv se dostal až do slavného 1. FC Mönchengladbach, ale do prvního týmu se neprobil, a tak sestříhal záběry své hry, rozeslal je po českých klubech a ozvala se právě Hostouň. Následně si zaplatil veškeré náklady a vyrazil do země, kde se mu život zatím hodně líbí.

„Pro mě je to jako návrat domů, protože moji předkové byli Češi, můj pradědeček se tady narodil. Je to krásná země s úžasnou historií, baví mne hlavně ta středověká,“ vypráví pětadvacetiletý borec, jenž žije v hlavním městě. „V Praze se žije velmi snadno, doprava je dobrá, je velmi čistá a bezpečná. Lidé jsou přátelští a není tu tak draho jako v Sydney a Německu, kde jsem byl poslední tři roky,“ vypráví.

Zdroj: Deník

Houdek, jenž za divizní celek Slaného odehrál na podzim 1000 minut a vstřelil čtyři důležité branky, aktuálně sleduje hlavně mistrovství světa. Koneckonců tu startují dvě země, které má hluboko v srdci. „Jsem nadšený fanoušek, který se rád dívá na dobrý fotbal. Fandím samozřejmě rodné Austrálii, ale také Německu, kde jsem dlouho hrál. Vzrušující,“ lesknou se mu oči.

Michael Richard James Houdek (vlevo) v dresu SK SlanýMichael Richard James Houdek (vlevo) v dresu SK SlanýZdroj: Antonín ČvančaraMenší šance podle něj má pochopitelně Austrálie, která nedisponuje hráči v největších evropských ligách a na úvod jasně padla s favorizovanou Francií.

„Ale naše mužstvo se bude jako vždy velmi snažit, protože kluci mají velké srdce. U Německa jsou ambice jiné. Je vždycky radost se na jejich hru dívat, líbí se mi jejich styl. Německo mělo vždy silný národní tým, jen postrádá prvotřídního útočníka. Thomas Müller je velmi dobrý, ale také docela starý,“ míní Houdek, podle něhož tým našich západních sousedů není tak kvalitní jako v roce 2014, kdy získal pohár.

Gabriel Natan Mendonca v dresu Modré (uprostřed) v utkání I.A třídy proti Bílině.
Brazilec, který hraje na Děčínsku. Celá země se zastaví, bude to velká party

Jako velkého favorita naopak vidí Argentinu. Přestože na úvod senzačně padla se Saudskou Arábií, podle Houdka přivezla do Asie hodně silné mužstvo, navíc s Lionelem Messim, jehož obdivuje od malička.

„Je to myslím nejlepší hráč, jaký kdy fotbal hrál. Může to být jeho poslední mistrovství světa, takže je důležité sledovat, jak hraje. Myslím, že přes úvodní porážku je jeho tým velmi dobrý a zbytečně podceňovaný. Mají jako vždy skvělé útočné možnosti a jejich záloha je mnohem lepší než na předchozích světových pohárech,“ vysledoval protinožec.

Pár českých slovíček

Šampionát v Kataru sleduje už proto, že má nyní fotbalové volno, ale termín se mu vůbec nelíbí. Důvod? Štve ho, že se musely zastavit profesionální ligy.

Michael Richard James Houdek v dresu Sokola HostouňMichael Richard James Houdek v dresu Sokola HostouňZdroj: Lukáš Horníček „Přitom já je sleduji pravidelně každý týden. Navíc se hráči mohou zranit, což pak může soutěže ovlivnit,“ říká anglicky, ale už se kvůli lepší komunikaci se spoluhráči naučil i pár českých slůvek. Hned to dokazuje pozdravem: „Ahoj“.

Jestli se mu v klubu od ruzyňského letiště bude dařit, a prorazí třeba i někam výš, to je ve hvězdách. Fotbalově je ale Houdek vysoko a podle trenéra Dominika Rodingera jsou jeho šance dobré už proto, že se chová extrémně profesionálně.

„Jinak je spíš introvert, který toho moc neřekne, ale maká na sobě a nemusíte jako trenér mít strach, že vám něco vypustí nebo neudělá. Na podzim byl ve Slaném, dařilo se mu tam, a je jen na něm, jak se ukáže v zimní pauze,“ dodal Dominik Rodinger.

Radost fotbalistů Nizozemska
Fanoušek v Kataru musel sundat nafukovací ňadra. Vyvedlo ho dvacet policistů