Konečné šesté místo je pro fotbalový klub v České Kamenici velmi dobrým počinem. Vynikající jarní jízda nakonec udělala z týmu trenéra Pavla Mokráčka nejlepší okresní klub v I. A třídě.

„Příkladem šli nejzkušenější hráči. Pochvalu ale zaslouží celý tým," zdůraznil trenér České Kamenice.

Hádám, že sezónu, kterou jste zakončili na šestém místě, budete hodnotit kladně, ne?
Hádáte správně. To, že jsme byli pět kol před koncem zachráněni, bylo dílem dobré zimní přípravy včetně soustředění a celkem slušné docházky na tréninkové jednotky. De facto jsme trénovali až do posledního mistrovského utkání zhruba ve dvanácti lidech, což je důkazem toho, že se v Kamenici sešla skvělá parta hráčů. Takže celkové hodnocení sezony je pozitivní, i když se nám nevyhnuly zápasy, které byly pitomé.

Co vás po celý soutěžní ročník zdobilo?
Právě již zmíněná dobrá parta hráčů a kamarádů zároveň, která to dokazovala na hřišti i mimo něj a samozřejmě i v restauracích po zápasech, ve kterých se nevyhrálo. Takže jednoznačně tým, který tvoří každý jednotlivec připraven odevzdat maximum.
Podzimní část se vám nepovedla a na jaře to vypadalo na velký boj o záchranu. Ale druhá část sezóny se vám hodně povedla.


V čem byla tak rozdílná?
Určitě velké rozdíly byly v defenzivních činnostech. Například bránění standardních situací, v určitých defenzivních fázích nedostatečná součinnost celého týmu a mohl bych jmenovat dále. Tomu také určitě nepomohlo to, že v podzimní části soutěže hrála obrana v jiném složení než na jaře. Dále byly zápasy, kdy jsme šli třeba třikrát sami na bránu a neproměnili ani jednu ze šancí a následně jsme inkasovali. V jarních zápasech se stabilizovala stoperská dvojice, což bylo výsledkem zlepšení organizace a součinnosti v defenzívě. Také krajní hráči, ať už obránci či záložníci, udělali určitý progres, který vydržel po celé jaro. A v útočné fázi to bylo také mnohem lepší. Navíc jsme začali proměňovat vytvořené šance, což bylo základem dobrého jara.

Jaké zápasy se vám nejvíce vydařily a na které byste nejraději zapomněl?
Určitě bych vymazal zápas se Srbicemi. Pěkné zápasy byly vesměs ty vítězné, ale jeden z nejhezčích byl v Libouchci, přestože se tam nevyhrálo. A dále stojí za zmínku druhý poločas proti Křešicím, kde jsme otočili z nepříznivého stavu 0:3 na 4:3. Tento druhý poločas byl jeden z nejkrásnějších pro diváka za mého působení v České Kamenici.

Našel byste nějaké hráče, kteří by zasloužili speciální pochvalu?
Samozřejmě bych je našel, zejména nejzkušenější hráči šli příkladem jak v tréninkových jednotkách, tak v samotných zápasech. Klademe však důraz na kolektivní pojetí, takže pochvalu zaslouží celý tým.

Kdy jste zahájili letní přípravu?
Začali jsme v úterý 21. července. V plánu máme sehrát tři přípravné zápasy s týmy z Libereckého kraje.

Jaké změny můžeme očekávat v hráčském kádru?
Dlouholetou sportovní činnost ukončil Martin Švanda. Jinak kádr zůstává pohromadě. V jednání máme tři konkrétní hráče – Martina Spilku, Karla Kelešiho a Pavla Horu. Uvidíme, jak dopadnou jednání s kluby.

A co realizační tým?
Z rodinných důvodů u týmu končí asistent Tomáš Cempírek. Jeho náhradu řešíme. Oslovili jsme člověka, který si dal čas na rozmyšlenou. Já zůstávám ve funkci trenéra.