V ročníku 2017/18 tak tým, který povede nový trenér Milan Vlček, bude mít skromné ambice. „Opět budeme budovat nový tým. Takže naším cílem bude záchrana,“ jasně pravil vedoucí FK Junior Děčín Miroslav Tyl.

Pojďme zhodnotit poslední sezónu. Záchrana se podařilo, ale tím pozitiva končí.
Po loňském odchodu téměř osmi hráčů jsme byli nuceni vsadit na naše odchovance. Často se jednalo o dorostence. V zimě jsme navíc přišlo o zraněného brankáře Smutného, kádr opustili zkušení Drahoňovský s Floriánem. Záchrana soutěže tak byla velice těžká.

Měli jste nejmladší tým v soutěži. Pro vaše mladíky byl boj o záchranu asi psychicky hodně náročný, ne?
Samozřejmě, že pro ně bylo složité hrát celou sezónu pod tlakem. Přesto jsme na jaře sehráli povedení zápasy. Hlavně proti Jílovému, Libouchci, nebo Mojžíři. Až na dva zápasy nás vlastně nikdo nepřehrál. Některé porážky zapříčinily individuální chyby mladých hráčů. Na ty však mají nárok. Myslíme si, že pro jejich růst byla tato sezóna neocenitelnou zkušeností.

U týmu končí trenér Pavel Přibyl. Jak hodnotíte jeho působení?
Trenér Přibyl přišel k mužstvu tři kola před koncem podzimní části. Po domluvě pokračoval i na jaře. Hráče v zimní přípravě určitě dobře připravil a na záchraně soutěže má velkou zásluhu. Na jaře se však změnilo jeho pracovní vytížení a trénování v Děčíně ho příliš zatěžovalo. Určitý vliv na jeho další angažmá měla i skutečnost, že nechtěl dále trénovat svého syna, který u nás pokračuje.

Máte už na lavičce nějakou náhradu?
Jako hlavní trenér mužstvo povede Milan Vlček. Je to bývalý hráč a kapitán děčínského Kovostroje. Přichází k nám z Ústí nad Labem, kde pracoval u tamní mládeže. Milan Vlček již v Junioru úspěšně působil jako trenér ligových žáků, se kterými dokonce vyhrál krajský pohár. Je to náročný a tvrdý trenér. Ale také nezbytně oddaný fotbalu. O dalším obsazení realizačního týmu se jedná.

Co hráčský kádr? Řada zkušených hráčů odchází…
Bohužel i letos doplácíme na nové přestupové podmínky, které stanovila Fotbalová asociace v přestupním řádu. Pod tlakem FIFA v loňském roce uvedla do života režim „volných přestupů“, kdy hráči odcházejí kam chtějí a jiné kluby si tak vcelku levně pořídí naše hráče. Mateřský klub, který si tyto hráče vychoval, je prakticky bezmocný. Podobný problém mají třeba v Litvínově, kde jim byl téměř zlikvidován celek mužů. Protože jsme prakticky jediní, kteří v Děčíně vychovají kvalitní hráče, tak je o ně logicky zájem. Ti jsou tak pod tlakem funkcionářů jiných klubů a kamarádů. Jsou přemlouváni k odchodu z Junioru. Takto nás prakticky fotbalová asociace „potrestala“ za výchovu hráčů. Jako by nabádala kluby, že pořízení hotového hráče za levný peníz odjinud je levnější, než výchova vlastních hráčů.

Jaká byla komunikace s těmi, kteří míří do jiných klubů?
Letos ji odchází pět. Už od jarní části se nezapojili zkušení Drahoňovský a Florián. Bohužel bez pořádného vysvětlení. To pro nás bylo zklamání. Odchází brankář Smutný. Po zranění jsme mu zařídili operaci a čekali na jeho návrat. Prakticky opět beze slov odchází. Když ho potkám, tak se červená. S nadějným Benešem si podám ruku na to, že zůstává. Za týden je Březinách. Jiná situace je u Horáčka a Gahera. Byli to naši „srdcoví“ hráči. Hráli do posledního zápasu. Jejich odchod mě velice mrzí, ale nezlobíme se na ně a přejeme jim vše dobré. Letos slavíme dvacet let od založení. Za celou tuto dobu u nás nikdy nehráli hráči proti souhlasu mateřského klubu.

Je jasné, že budete sázet opět na mladé odchovance a dorostence. Ambice do další sezóny ale nebudou moc veliké, že?
Opět budeme stavět nový celek. Pracujeme na příchodu zkušeného brankáře a dvou starších hráčů.Vše je však v jednání, která nejsou jednoduchá. Kvalitních hráčů v Děčíně není mnoho. Tedy kromě těch, co od nás odešli. A my moc možností nemáme. Jedinou naší ambicí je opět zachování soutěže.

Jílové bude spolupracovat s Unionem Děčín. Nepřemýšlel jste nad podobnou spoluprací?
Pravidla určují, že kluby hrající krajské soutěže, musí mít celky mládeže. Pokud mají hráčů v dané kategorii málo, mohou složit dva kluby družstvo sloučené. To je případ výše uvedených klubů. Je to legální a prospěšné. To ale není náš případ. Co se týče spolupráce v oblasti dospělého fotbalu, tak bohužel děčínské celky už „ukázaly“, jakým způsobem si spolupráci představují. Jinak během příštího roku bychom chtěli připravit spolupráci z klubem z vyšší soutěže. Uvidíme.

Někteří hráči si stěžují, že nechtějí hrát na umělce. Může to být jeden z faktorů, proč starší hráči odcházejí například do Jílového?
Podle mého názoru se jedná pouze o zástupný problém, který vznikl letos na jaře. Naše umělka je velice kvalitní a hrajeme na ní jednou za čtrnáct dní. Pokud hrajeme utkání venku na přírodní trávě, tak celý týden trénujeme na Máchovce nebo na hřišti FK ŘEZUZ. Zajímavé je, že na futsalových utkáních nekvalitní umělka nikomu nevadí. Na druhou stranu jsou u nás hráči, kterým umělka vyloženě vyhovuje. Protože od jara provozujeme i areál FK ŘEZUZ, rozšíří se nám možnosti. A tak i celek mužů začne na přírodní trávě. Do současné doby se muselo na umělku a Máchovku vejít včetně FAPV a JUNIORU Roma Děčín patnáct družstev. Navíc Městský stadion poskytuje nejlepší zázemí.

Kdy zahájíte letní přípravu a jak bude vypadat?
Muži zahájí přípravu 1.srpna a hned 5. srpna hrajeme pohár s Modrou. Pak už budou následovat pouze dva přípravné zápasy. Měníme styl přípravy na krátkou a intenzivní za účasti co nejvíce hráčů.

Co mládežnické celky, jak jste s nimi byl v právě skončené sezóně spokojený?
Bohužel úspěšnost klubu se posuzuje jen podle celku dospělých. Mrzí nás, že musíme čelit často nevybíravé kritice několika pseudonoušků, kteří nevědí o našich problémech nic a na tribuně vykřikují nesmysly. Bez našich odchovanců by již některé kluby nehrály. Mládež byla pro nás vždy prioritní, nemáme s ní problém. Máme šest plnohodnotných celků. Dva dorosty se po letech vracejí do divize a čtyři žákovské celky budou hrát přebor kraje. U každého celku jsou kvalifikovaní trenéři a vedoucí. Dovoluji si říci, že technické podmínky máme lepší než v Teplicích.

Co spolupráce s FAPV Děčín, jak vše pokračuje?
Mohu říci, že vše je jak má být dle naší dohody o spolupráci. Snažíme se pro celky přípravek vytvořit co nejlepší zázemí. Po dovršení dvanácti let přecházejí malí fotbalisté akademie bez problému do našich žákovských družstev.