„Určitou roli hrál fakt, že se vrátil Zdenko Frťala. Ale rozhodující bylo srdce, to mám prostě ve Varnsdorfu," přiznal upřímně devětadvacetiletý brankář Radek Porcal, který působil také v Teplicích. V pátek odchytal za druholigový tým přípravný zápas proti Žižkovu (2:0).

Radku, půl roku jste byl v Liberci. Jak tuhle zkušenost hodnotíte?
Ten půlrok, co jsem v Liberci strávil, hodnotím určitě kladně. Poznal jsem nové lidi a prostředí. A i když jsem se neprosadil, jsem za tuhle zkušenost nesmírně rád.

Co venkovní zápasy v Evropské lize? To musel být nevšední zážitek.
Určitě, zápasy v Evropské lize byly pro mě největším zážitkem. Být součástí týmu, který hraje evropské poháry, se nepovede každému. A ještě jeden zážitek. Sedět v kabině vedle Milana Baroše a Martina Latky. Oba dva jsou opravdu lidé na správné místě.

Původně jste ale měl zůstat v Liberci celou sezónu. Co se stalo?
Je pravda, že jsme byli domluveni na smlouvě do konce léta. Jenže Liberec se rozhodl, že si zpátky stáhne Ondru Koláře. Existovala možnost, že bych v Liberci zůstal. Ale já jsem se hned spojil s trenérem Frťalou a panem Gabrielem. A po krátkém rozhovoru jsme byli domluveni.

Pro váš návrat prý také hovořil fakt, že se k Varnsdorfu opět připojil Zdenko Frťala. Je to pravda?
Nebudu zastírat, určitou roli to samozřejmě hrálo. Přeci jen se známe už několik let a zažili spolu především ty lepší časy. Ale největší roli hrálo srdce, to mám prostě ve Varnsdorfu. A šťastnější už asi nikde jinde nebudu.

Za ten půl rok se toho v Kotlině asi moc nezměnilo, co?
Krom trenéra je to tu pořád stejné. Všechno funguje tak, jak má.

Vstup do jarní části se vám vcelku povedl. Ze tří zápasů jste dvakrát vyhráli.
Začátek se nám povedl. Jen škoda utkání na Žižkově, kde se nám nepovedlo bojovat. Podle mě ale prohrál lepší tým. Ale takový je sport. Nebudeme z toho dělat tragédii. Na světě jsou daleko horší věci.

Vy jste zatím odchytal jeden zápas proti Prostějovu. Vyhráli jste 7:2. Jak jste se cítil?
Byl to vlastně můj první ostrý zápas po sedmi měsících, co jsem odešel do Liberce. Chytal jsem pouze za juniorský tým. Při vší úctě k této soutěži tam vlastně hrají ještě děti, které se dospělý fotbal teprve učí. Takže zápas proti Prostějovu jsem si náramně užil

Na jaké umístění má podle vás Varnsdorf v této sezóně?
Rozhodně nebudu říkat, že máme na první, nebo páté místo. Protože když kolikrát čtu rozhovory jiných, kteří o svém týmu mluví tak, jakoby hráli Ligu mistrů… A za týden se jim to vrátí i s úroky. Takže tenhle tip si raději nechám pro sebe.

Co kdyby přišla další nabídka? Uvažoval byste o dalším odchodu z Varnsdorfu?
Říká se nikdy neříkej nikdy. Ale přeci jen mě bude příští rok 30 let. To je mimochodem hrozné číslo (smích). Ale pokud by ještě nějaká nabídka přišla, už bych to asi hodně zvažoval.

Tento týden jste díky reprezentační pauze nehráli. Jaký byl váš program? Nešel jste se do Ústí podívat na přátelský zápas Česko – Litva?
No, když jsem v pondělí viděl náš týdenní program a kolik máme tréninků, tak nakonec budu rád, že máme o víkendu volno. Budu v klidu doma odpočívat s rodinou.