Podzimní části soutěže nejsou v Junioru Děčín oblíbenou fází sezony. Ani ta letošní nebyla bohužel výjimkou.

Mladý tým, který má domov na umělé trávě na městském stadionu, vybojoval pouhých dvanáct bodů a krčí se na jedenáctém místě tabulky. Jaro tak bude pro svěřence trenérského dua Přibyl – Řehák poměrně zapeklité. „Rychle poskočit v tabulce a dostat se do pohody. To je náš cíl pro jarní část," má jasno vedoucí klubu Miroslav Tyl.

Po podzimu jste až na jedenáctém místě. Hádám, že ke spokojenosti je daleko, že?
I přes obměnu týmu jsme se chtěli pohybovat výše v tabulce. Začátek soutěže se nám vydařil, ale později jsem se dostali do herní a hlavně výsledkové krize.

Kde jsou podle vás hlavní příčiny neúspěšné poloviny sezóny?
V létě nám odešlo osm hráčů a na doplnění je krátká doba. Navíc kvalitní hráči nejsou. Museli jsme doplnit tým mladými hráči. Ale třeba střelecké schopnosti Murdycha se jen těžko dají nahradit. Bohužel do oslabené sestavy navíc zasáhly i dlouhodobé absence zraněných hráčů. Hlavně jsme postrádali klíčové hráče Gahera a brankáře Smutného, kteří se vrátili do sestavy až na konci podzimu. Další příčinou neúspěchu bylo i velké množství individuálních chyb. Bohužel i u zkušenějších hráčů.

Na řadu přišla i výměna trenéra. Jak jste zatím spokojený s duem Přibyl – Řehák?
Po řadě porážek byl mančaft pod tlakem a byla nutná změna. Myslím, že se zvedla nálada v kabině a odhodlání bojovat. Trenérská výměna splnila účel. Jsem rád, že došlo k dohodě s Pavlem Přibylem, který bude u týmu pokračovat jako hlavní trenér. Milan Řehák bude dál působit jako jeho asistent.

Zakládáte si na mladém kádru, který je složen převážně z odchovanců. Nechybí ale v týmu více zkušených hráčů?
Do výchovy mladých hráčů vkládáme nemalé prostředky a úsilí a je logické, že chceme hrát s převážně vlastními odchovanci. V týmu jsou ale již zkušení hráči. Florián, Drahoňovský, Stach, Horáček ale i Gaher mají zkušenosti z krajského přeboru a i divize. Ale ani oni se nevyvarovali chyb. Přesto věkový průměr hráčů, který je 22 let, je velice nízký.

Kdy zahajujete zimní přípravu a jakou bude mít skladbu?
Zahajujeme přípravu kolem 20. ledna, dva měsíce před zahájením jarní části soutěže. Na přípravu máme dost času. V rámci zimního turnaje odehrajeme pět zápasů a následně ještě tři další přípravné duely. Soupeři budou na úrovni krajského přeboru a I.A třídy.

Co hráčský kádr? Dozná nějakých změn? Budete posilovat?
Tým chceme především posílit děčínskými hráči, se kterými jednáme. Ale pokusíme se i o hráče mimo region.

V zimě bude hojně využívaná vaše umělá tráva. Můžete prozradit co se na ní bude konat a jaké týmy se u vás objeví?
Opět budeme pořádat dva turnaje. V dobře obsazeném Poháru Města Děčína se představí čtyři celky hrající krajský přebor. Jde o Vilémov, Neštěmice, Doksy a Skalici. Dále se u nás představí Rumburk a samozřejmě pořádající Junior. V druhém turnaji pro šest celků se představí tradiční účastníci z Děčína a okolí na úrovni I.B třídy. Favoritem asi bude celek Velkého Března hrající I.A třídu.

Co mládež FK Junior Děčín. Jak jste spokojen s podzimními výsledky?
V soutěžích krajského přeboru máme dva dorosty a tři celky žáků. Ve všech případech máme hráče věkově posunuté a nastupují tak proti někdy až o dva roky starším hráčům. Záměrně tak zvedáme sílu našich soupeřů. Chceme, aby hráči hráli těžké zápasy a tak výsledky nejsou to nejdůležitější. Ve všech družstvech máme až osmnáct hráčů, což zvedá konkurenci a kvalitu.

Našel byste na podzimu 2016 přeci jen nějaká pozitiva?
Prošli jsme složitým obdobím. Trochu to byl pro mnohé morální test. Bojovat, i když se nedaří. Víme, že perspektiva je na naší straně. Skoro nikdo si ve výkonnostním fotbale na Děčínsku nevychovává mládež. To je naše výhoda.

Jaké cíle máte do jarní části. Hádám, že byste co nejdříve chtěli v tabulce vystoupat do klidnějších vod, ne?
Tradičně se chceme v zimním období dobře připravit. Ze čtyř prvních jarních zápasů hrajeme tři doma a budeme chtít bodovat. Rychle poskočit v tabulce a dostat se do pohody. To je náš cíl.