Typický Němky! Typický trouba! Možná, že jste v týdnu zaregistrovali tyto dva výroky. Ten první patří fotbalovému expertovi České televize Luďku Zelenkovi. Pronesl ho během čtvrtečního duelu Konferenční evropské ligy mezi Kolínem nad Rýnem a Slováckem. Glosoval tak záběr kamery, který ukazoval dvě ženy tmavé pleti v dresech a šálách domácího celku.

Druhý výrok naťukal na sociální síť Twitter Michal Dusík, šéfredaktor redakce sportu České televize. „Pokud chce někdo posuzovat národnost podle barvy pleti, tak je typický trouba,“ napsal bývalý hokejový komentátor na svůj profil doslova. A následně se strhla debata o tom, co je rasismus a co ne. A jestli patří podobné glosování na půdu České televize.

Milan Hnilička
Za Hniličky Národní sportovní agentura pracovala lépe, říká šéf FD Teplice

Také vám přijde, že ve 21. století se  za rasismus bere jakýkoliv vtípek na adresu lidí odlišné barvy pleti? A že té hyperkorektnosti je až moc? Bývalý fotbalista Slavia, Jablonce nebo Teplic nechtěl nikoho urazit či zesměšnit. Jen se pozastavil nad rasovým stereotypem. V dnešním hyperkorektním světě ale mají podobné glosy potenciál jejich autorovi vypálit na čelo stigma rasisty.

Před dvěma týdny psal kolega Jarda Zeman o rodině Pokorných ze Studence, které vadí používání bubnů a jiných nástrojů během fotbalových zápasů. A semilský soud jí kupodivu dala za pravdu! I tady chybí zdravý rozum. Podobných nesmyslů se najde kolem nás spousta, člověk nevěřícně kroutí hlavou a nechápe. Zachovejme si zdravý rozum! Přeji vám příjemný pracovní týden a na jeho konci určitě jděte k volbám, kde zdravý rozum bude také zapotřebí. A přimlouvám se, abyste u voleb podpořili strany, které to myslí s podporou sportujících dětí vážně.