Sportovní ředitel Vlastimil Gabriel, duše celého klubu, ale ví, že do první ligy vede dlouhá cesta. A nikdo neví, jestli se podaří dojít na konec. „Užívám si to s pocitem radosti, že se to dokázalo po sportovní stránce. Teď je tady ale také bohužel otázka stadionu. Brzy se ukáže, jestli do budoucna zvládneme vše, abychom mohli hrát první ligu," má jasno Gabriel.

Celé vedení klubu tak čeká opravdu hektické období. „Čeká nás jednání s městem, kde se uvidí, jestli je naše nová politická garnitura ochotná do toho s námi jít. Víme, že nám je město příznivě nakloněno. O finanční pomoc požádáme kraj a také FAČR," prozradil ředitel klubu.

Ten také připomněl, že vybojování postupu do první ligy je výjimečnou situací pro celý region. „Od nejmenších až po ty největší politiky se na tenhle region 70 let prostě kašlalo. Proto si myslím, že právě teď by politici měli pomoct. Není to totiž jen otázka Varnsdorfu, ale celého regionu," má jasno.

Existuje bohužel také druhá varianta, a to odmítnutí postupu a setrvání ve druhé lize. „Já věřím, že se nám to ale povede. Ti kluci si to zaslouží. Máme tady bezejmenný mančaft, management a realizační tým. Udělalo se tady spousta věcí. Celý region by si toho měl vážit a měl by nám pomoci," zdůraznil Gabriel.

Pokud by ale Varnsdorf nakonec Synot ligu hrál, je jasné, že by to nebylo v Kotlině. „Je jasné, že první rok by pro nás byl nejpřijatelnější azyl v Jablonci. Pro všechny by to bylo složité, přeci jen, nebudeme hrát doma. Ale kluci si to zaslouží, ať je to v azylu, nebo ne. Musíme udělat vše, aby na nás chodili i lidi v Jablonci," myslí si Gabriel.

A kolik by přestavba stadionu v Kotlině stála, aby vyhovovala prvoligovým parametrům? „Na obchodní cenu to vyšlo kolem sto miliónů. My to můžeme v našich skromných podmínkách zvládnout za 70, nebo 80 miliónů. Co se týče rozpočtu, tam bychom na první ligu měli mít okolo třiceti miliónů," vysvětlil Gabriel.

Varnsdorfskému stánku schází například vyhřívání trávníku nebo umělé osvětlení. „Vše je otázkou jednání. Dvě stě metrů od nás je zimní stadión. To by se dalo řešit odporovým teplem, je to nejlevnější vytápění. A světla? Čtyři stožáry a pár svíček," říkal s humorem.

Severočeši působí ve druhé nejvyšší soutěži pět let. A každý rok se zlepšovali. „Naše postupná práce je právě krásně vidět na těch umístěních. Po každé sezóně se říkalo, že máme nejlepší výsledek v historii klubu. A teď se nám splnil postupový sen. Po jednotlivcích hlad z ligy nebyl. Vyplatil se nám kolektiv a trenér, který se nebál pracovat s mladými, ale šikovnými hráči," má jasno varnsdorfský šéf.

V kádru aktuálně druhého týmu Fotbalové národní ligy byste marně hledali ošlehané borce s prvoligovými zkušenostmi. „Je to vlastně bezejmenný tým. Vyrostl nám tady Radim Breite. Bojovali jsme tady se zraněnými hráči. Proti Olomouci nastoupil Novotný, který půl roku nehrál. To samé Filip, Zieris byl také zraněný. A všichni hráli dobře. Sami jste viděli, že tady šest nebo sedm kluků chodilo o berlích," usmíval se Gabriel.

Pokud by vše klaplo a skromný klub z pohraničí by přeci jen mohl ochutnat prvoligovou smetánku, hráčský kádr by se určitě posílil. „Samozřejmě bychom potřebovali posílit. Každý půlrok se snažíme tým okysličit. A stejné to bude teď po sezóně. Ale v žádném případě nečekejte velké jméno. Opět přijdou kluci z Jablonce, Liberce nebo Mladé Boleslavi, kteří jsou na hraně první a druhé ligy a pro nás budou dobří. A my je tady můžeme zviditelnit," kouká Gabriel směrem dopředu.

Mohla by se i prohloubit spolupráce s Jabloncem. „Není tajemstvím, že Miroslav Pelta chystá velké nákupy. Bude mít spoustu hráčů, kteří budou k dispozici a mohli 
by se nám hodit," přemítá sportovní ředitel Severočechů.